De Vlaamse minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir heeft vandaag de nieuwe deminwaterfabriek van Vynova in Tessenderlo officieel geopend. De nieuwe installatie, waarin Vynova 8 miljoen euro investeerde, gebruikt geen grondwater voor de productie van deminwater.

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën, PVC en chlooralkaliproducten, die worden gebruikt in een breed spectrum aan toepassingen. Gedemineraliseerd of deminwater is voor verschillende productieprocessen een cruciale grondstof. Dat gaat bijvoorbeeld om het elektrolyseproces en de productie van stoom.

Geen grondwater

De nieuwe deminwaterfabriek vervangt de huidige installatie, die te klein geworden was na verschillende uitbreidingen op de site. Met de ingebruikname van de nieuwe installatie maakt Vynova ook stappen op het gebied van duurzaamheid. De nieuwe faciliteit gebruikt geen grondwater voor de deminwaterproductie. Daarnaast zijn er minder chemicaliën nodig bij de zuivering naar deminwater, waardoor de afvalstromen van de site verminderen en de kwaliteit van het afvalwater verbetert.

Om dit te bereiken paast Vynova in de nieuwe installatie geavanceerde membraantechnologie toe. De nieuwe fabriek heeft een productiecapaciteit van 2,1 miljoen kubieke meter deminwater per jaar, wat een uitbreiding is met 50%. Het project is uitgevoerd met de steun van de Vlaamse overheid via de ecologiepremie+ voor milieuvriendelijke investeringen van VLAIO.

Water hergebruiken

Vynova geeft aan dat het sinds 2016 al meer dan 250 miljoen euro in innovatieve technologie op haar vestiging in Tessenderlo heeft gïnvesteerd. Minister Zuhal Demir prijst het bedrijf vanwege de inspanning om het bedrijfswater te hergebruiken. ‘Initiatieven zoals deze zijn meer dan welkom en verlichten de druk op onze schaarse watervoorraden’, aldus de minister.

Ann Wurman, directeur van essenscia Vlaanderen onderstreept het belang van water in de chemische industrie en wijst erop dat het gebruik van drinkwater in de sector met meer dan 20 procent gedaald is gedurende de afgelopen tien jaar. ‘Deze investering van Vynova past in die duurzaamheidsstrategie om minder water te verbruiken en zoveel mogelijk water te hergebruiken.’

Ekopak

Voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe deminwaterinstallatie ging Vynova een partnerschap aan met Ekopak, een jonge en snel groeiende Belgische speler op het gebied van industriële waterbehandeling. Voor Ekopak is dit één van de grootste projecten en de meest performante installatie tot nu toe gerealiseerd in België.