Op het terrein van de voormalige Centrale Gelderland kan een nieuwe hybride elektriciteitscentrale worden gebouwd. Dat schrijft de gemeente Nijmegen op haar website.
Engie, eigenaar van het terrein, werkte al geruime tijd met de gemeenten Nijmegen en Beuningen en de provincie Gelderland samen aan de herontwikkeling van het terrein. In 2019 werd de gebiedsvisie Waal Energie vastgesteld. Het terrein zou een bestemming krijgen voor industrie gerelateerd aan duurzame energie, watergebonden bedrijvigheid en duurzame logistiek. De mogelijkheid voor de bouw van een fossiele of biomassacentrale werd uitgesloten.
Afgelopen zomer werd de sloop en sanering na bijna 7 jaar afgerond. Ter gelegenheid daarvan kreeg het terrein van de voormalige kolencentrale de nieuwe naam Waal Energie.
Hybride elektriciteitscentrale
Nu vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan voor dit terrein vast te stellen. āHet terrein is door zijn ligging en de al aanwezige energie infrastructuur klaar voor het op een duurzame manier opwekken van energie. Het wordt mogelijk om een nieuwe hybride elektriciteitscentrale te bouwen die klaar is voor elektriciteitsopwekking door een fossielvrije brandstofā, aldus het college. Verder wordt gedacht aan andere duurzame initiatieven zoals waterstoftanken, aquathermie en batterijopslag en ruimte voor circulaire bedrijven die samen een keten vormen door gebruik van elkaars producten, energie infrastructuur en/of de waterverbondenheid. De gemeenteraad neemt later een beslissing over het bestemmingsplan.
Engie wacht het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan af. Daarna zal het bedrijf tijdens de inspraakronde van het raadsdebat een toelichting geven. Engie geeft aan dat over de exacte invulling van het terrein op een later tijdstip een besluit zal volgen. Het bedrijf overlegt hiertoe metĀ de provincie Gelderland, de gemeentes Nijmegen en Beuningen, bewoners, ondernemers en belangengroepen.
Waterstofnetwerk
Als de hybridecentrale gebouwd wordt, zal deze eerst nog op aardgas draaien. Zodra dit mogelijk is, kan deze gevoed worden door waterstof. Het terrein wordt daarom aangesloten op het nieuwe waterstofnetwerk. Voor 2045 moet de centrale CO2-vrij elektriciteit produceren. De nieuwe hybride elektriciteitscentrale zal worden ingezet als er weinig wind- of zonne-energie beschikbaar is.