Siemens Energy gaat PEM-elektrolysetechnologie leveren voor het waterstofproject van Cepsa op het La Rábida Energy Park in Palos de la Frontera (Huelva) in Zuid-Spanje. De elektrolyse-capaciteit bedraagt 100 MW. In het project maakt Cepsa naast PEM-elektrolyse gebruik van alkaline-water technologie. Hierbij gaat het om een capaciteit van 300 MW. Thyssenkrupp nucera is geselecteerd om de basic engineering uit te voeren voor de elektrolysers voor de alkaline-elektrolyse. Het bedrijf levert 15 elektrolysers met een capaciteit van elk 20 MW.
Cepsa ontwikkelt in Huelva groene waterstofproductie met een totale capaciteit van 400 MW. In 2030 wil het bedrijf in totaal 2 GW aan elektrolyse-capaciteit realiseren. Hiervan komt 1 GW in Huelva en 1 GW in Cádiz. Hiermee zou het bedrijf 47 kton groene waterstof per jaar kunnen produceren. De definitieve investeringsbeslissing voor de eerste fase van dit grote project is nog niet genomen. Voor dit project werkt Cepsa samen met Fertiberia.
De beslissing om zowel PEM als alkaline technologie toe te passen is onderdeel van de ‘multi-supplier’ benadering van Cepsa voor haar Green Hydrogen Valley project.
Waterstof corridor
Cepsa sloot eerder overeenkomsten met diverse Nederlandse partijen. Zo sloot het een overeenkomst met Evos voor de opslag van groene methanol en met ACE Terminal voor de opslag van groene ammoniak. Eerder kwam het met de haven van Rotterdam tot een overeenkomst om een groene waterstofcorridor op te zetten vanuit de haven van Algeciras. Ook sloot het een overeenkomst met Gasunie om toegang te krijgen tot het groene waterstoftransportnetwerk in Nederland.