[vc_row][vc_column][vc_column_text]Shell bouwt een 200 MW elektrolyzer op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven: Holland Hydrogen I. Het concern nam in juli 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor het project en naar verwachting is de waterstoffabriek in 2025 operationeel. Deze kan dan 60 ton waterstof per dag produceren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]De stroom voor de elektrolyzer komt van Hollandse Kust (noord). Dit offshore windpark van 759 MW is sinds eind 2023 operationeel en is een joint venture van Shell en Eneco. Het Duitse Thyssenkrupp levert elektrolysemodules van elk 20 MW voor de installatie van in totaal 200 MW. De waterstoffabriek kan straks 60 ton waterstof per dag produceren.

Raffinaderij

De waterstof gaat straks via de HyTransPort-pijpleiding naar het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis). Daar gebruikt de raffinaderij het om de productie van bijvoorbeeld benzine, diesel en kerosine te verduurzamen. De groene waterstof vervangt in het productieproces jaarlijks ongeveer 20.000 ton grijze waterstof, dat nu nog wordt geproduceerd uit aardgas.

Shell is ook van plan om met partners in de sector een Europees netwerk van waterstofvulpunten op te bouwen, om het zware transport te verduurzamen. De fabriek produceert voldoende waterstof voor het dagelijks gebruik van ongeveer 2.300 zware vrachtwagens.

In april 2022 tekende Shell al een overeenkomst om gebruik te maken van HyTransPortRTM. Deze 32 kilometer lange waterstofleiding van Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam loopt vanaf de Maasvlakte naar Pernis. De waterstofleiding zal eind 2024, begin 2025 in gebruik zijn. Op termijn wordt de pijpleiding op het nationale en internationale waterstofnetwerk aangesloten.

Automatisering

Shell heeft het EPCM-contract voor Holland Hydrogen I gegund aan Worley. Deze contractor droeg in 2020 al bij aan de engineeringsfase van het project. Worley onderhoudt volgens het contract dus ook de contacten met leveranciers en zorgt voor de integratie met assets die aan de elektrolyzer worden verbonden. Daarbij gaat het om het offshore windpark, pijpleidingen, de elektriciteitsnetten en de raffinaderij.

Het Japanse Yokogawa Electric is in de arm genomen voor de automatisering van de Holland Hydrogen I. Het contract omvat de automatisering van de fabriek, de apparatuur en de systemen. Stork is gecontracteerd voor de piping, de mechanische en elektrische installaties en de instrumentatie.

Evides Industriewater levert het demiwater voor de groene-waterstoffabriek. Onderdeel van de overeenkomst met een looptijd van vijftien jaar is de aanleg van een nieuwe demiwaterleiding naar de waterstoffabriek. Evides Industriewater levert het demiwater via de Demiwater Plant Maasvlakte. Als bron voor de productie van het demiwater wordt water uit het Brielse Meer gebruikt, dat op haar beurt gevoed wordt door water uit de Maas en Rijn.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1720622216010{margin-top: 10px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-top-width: 20px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 20px !important;border-left-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-right: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;padding-left: 10px !important;background-color: rgba(158,149,118,0.15) !important;*background-color: rgb(158,149,118) !important;border-left-color: #f69800 !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #f69800 !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #f69800 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #f69800 !important;border-bottom-style: solid !important;}”]Wie:
Shell

Wat:
200 MW waterstoffabriek Holland Hydrogen I

Waar:
Tweede Maasvlakte Rotterdam

Wanneer:
fabriek operationeel in 2025

Capaciteit:
60.000 kilo waterstof per dag

Betrokken partijen:
Worley (EPCM-contractor)
Thyssenkrupp (Elektrolysemodules)
Yokogawa Electric (Automatisering)
Evides Industriewater (Water)[/vc_column_text][mkd_separator type=”normal” position=”center” thickness=”25″][vc_single_image image=”186323″ img_size=”full” css=”.vc_custom_1720622348774{margin-left: 10px !important;border-left-width: px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1676487399855{margin-left: 10px !important;}”]Artist impression van Holland Hydrogen I op de Maasvlakte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]