CrossWindHKN heeft Fores Engineering gecontracteerd voor de bouw van de elektrolyser van 2,5 MW die op de Baseload Power Hub van het Hollandse Kust Noord windpark moet komen. De offshore elektrolyser is een belangrijke innovatie op het gebied van groene waterstofproductie.

CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco heeft het contract voor de 2,5 MW offshore elektrolyser gegund aan Fores Engineering, een dochteronderneming van Rosetti Marino. Het Italiaanse bedrijf gaat de gedetailleerde engineering, de levering, de bouw, integratie en oplevering op zich nemen. Ook wordt het verantwoordelijk voor de Balance of Plant, met bijbehorende waterbehandelingsinstallatie, waterstof-zuiveringsinstallatie en de controle en telecommunicatiesystemen. Voor deze onderdelen werkt het samen met het Franse Elogen.

Fores Engineering denkt de installatie in 2024 te kunnen installeren op het Base Load Power Hub platform dat moederbedrijf Rosetti Marino bouwt op haar werf in Marina di Ravenna. Het gehele systeem kan dan door Rosetti in de zomer van 2025 naar de lokatie in de Noordzee, op zo’n 18,5 kilometer voor de Nederlandse kust, worden getransporteerd.

Nieuwe technologieën

Op het CrossWind offshore windpark worden verschillende nieuwe technologieën getest, die in de toekomst kunnen worden opgeschaald. Zo komt er een drijvend zonnepark, een batterijsysteem voor kortdurende energie-opslag en een elektrolyser en waterstofopslag voor langere termijn. Ook komen er brandstofcellen die het waterstof weer in elektriciteit kunnen omzetten. Deze individuele componenten moeten samen zorgen voor een continue levering van energie, ongeacht hoeveel wind- of zonne-energie er beschikbaar is.