De consortia Noordzeker en Zeevonk II hebben de tenders gewonnen voor de ontwikkeling van windparken IJmuiden Ver kavel Alpha en IJmuiden Ver kavel Beta. Noordzeker is een samenwerkingsverband van ABP, APG en SSE Renewables. Zeevonk II is een joint venture van Vattenfall en Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Bij de ontwikkeling van kavel Alpha van het Windpark IJmuiden Ver ligt de nadruk op de versterking van de natuur van de Noordzee. Bij kavel Beta ligt de nadruk op de slimme inpassing van het windpark in het energiesysteem. De twee windparken krijgen allebei een vermogen van minimaal 2 GW. Het is de verwachting dat beide parken in 2029 in gebruik worden genomen.

Veertien procent

De windenergiegebieden liggen ongeveer 62 kilometer uit de kust en worden aangesloten op het stroomnet op zee via twee platforms met een verbinding naar land. De elektriciteit van kavel Alpha landt aan in Borssele en de elektriciteit van kavel Beta landt aan op de Maasvlakte. Beide kavels zijn vergund met een vergelijkende toets met financieel bod. Met de bouw van deze windparken wordt weer een flinke stap gezet in het vergroten van de energieonafhankelijkheid en verduurzaming van Nederland, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Samen zijn deze windparken goed voor ongeveer veertien procent van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.

Minister Jetten van Klimaat en Energie gaf aan dat hij blij is dat deze partijen de windparken op zee willen bouwen omdat de marktomstandigheden ingewikkelder zijn geworden.

Noordzeker en Naturalis

Het windpark in IJmuiden Ver kavel Alpha moet bijdragen aan het herstel en de versterking van de Noordzee natuur. Noordzeker ontwerpt het windpark en de turbines zodanig dat deze bijdragen aan de bescherming van vogels. Ook treft het consortium maatregelen die de verstoring van zeezoogdieren tijdens de bouw- en exploitatieperiode sterk zullen verminderen. Noordzeker gaat zowel tijdens de bouw als tijdens de operationele fase van het park intensief samenwerken met Naturalis Biodiversity Center. Bij het windpark wordt samen met Naturalis onderzocht en gemonitord hoe windparken het best kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan en kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in de Noordzee.

Eén van de maatregelen is de installatie van verschillende kunstmatige riffen bij meer dan driekwart van de turbines. Daarnaast gaat Noordzeker een levend laboratorium bouwen om te laten zien hoe windparken kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook wil Noordzeker autonome vaartuigen inzetten om zwerfvuil te verzamelen om de leefomgeving van zeevogels en ander zeeleven schoon te maken.

Noordzeker deed een financieel bod van ruim een miljoen euro per jaar. Dit zal het consortium jaarlijks betalen, gedurende de gehele vergunningsduur van veertig jaar. Ook betaalt Noordzeker de kosten van de milieueffectrapportages en locatiestudies. Hiervoor beramen de partijen ongeveer twintig miljoen euro.

Elektrolyser

In het ontwerp van het windpark IJmuiden Ver kavel Beta is specifiek gekeken hoe de opgewekte elektriciteit het beste kan worden geïntegreerd in het energiesysteem en hoe overbelasting van het stroomnet op land kan worden voorkomen. Zeevonk II zal een elektrolyser met een capaciteit van éém gigawatt gaan bouwen in de haven van Rotterdam. Doordat de elektriciteit van het windpark op de Maasvlakte aan land komt en de elektrolyser daar in de buurt wordt gebouwd, hoeft de elektriciteit niet eerst verder het stroomnet op. Dit ontlast de druk op het stroomnet. Tussen de windturbines bouwt het consortium een drijvend zonnepark met een vermogen van 50 MW.

Zeevonk II heeft een financieel bod van 20 miljoen euro per jaar gedaan, ook voor een periode van 40 jaar. Daarbij komen de kosten voor de MER en locatiestudies ter hoogte van ongeveer 20 miljoen euro.

IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft samen met onafhankelijke expertcommissies de aanvragen beoordeeld. Ook de vergunningaanvragen voor de volgende tenders voor kavels IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I (samen 4 gigawatt) zullen op basis van een vergelijkende toets met financieel bod worden beoordeeld. Aan het einde van het 3e kwartaal van 2025 kunnen windparkontwikkelaars een vergunningaanvraag voor deze windparken indienen.

Deze windparken passen in de plannen om in 2032 21 GW aan windenergie op zee te realiseren. Voor deze 21 gigawatt zal ongeveer 4,4 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee nodig zijn. Binnen deze windenergiegebieden zijn ook vormen van medegebruik mogelijk, waardoor de ruimte nog beter kan worden benut.