Ørsted heeft zogeheten Heavy Lift Cargo Drones (HLCD) ingezet om goederen van een schip naar alle 94 turbines van het windpark Borssele 1&2 te vervoeren. Vorig jaar deed het bedrijf tests met HLCD’s in haar Engelse offshore park Hornsea 1.

Ørsted zet de drones nu voor het eerst in tijdens echte werkzaamheden. De geavanceerde drones zijn 70 kilo zwaar, hebben een spanwijdte van 2,6 meter en kunnen vrachten tot 100 kilo vervoeren. Het bedrijf zet de drones in om de evacuatie- en veiligheidsvoorzieningen van iedere turbine van het Borssele 1&2 windpark te vernieuwen. Normaal gesproken zou een schip van windturbine naar windturbine varen en een kraan gebruiken om elke container met apparatuur op het het gele overgangsstuk te tillen. Daarna zou de container in de lift van de turbine naar de gondel gaan, waarna het vervolgens naar het dak van de gondel getakeld zou moeten worden.
In plaats daarvan vliegt de drone vanaf een offshore bevoorradingsschip heen en weer, rechtstreeks naar het dak van de gondel. De dronevlucht van het schip naar de turbine is ongeveer 4 minuten per turbine. De conventionele methode neemt zeker zes uur in beslag. Ørsted kon de werkzaamheden hierdoor tien tot vijftien keer sneller uitvoeren dan met de conventionele methode.

‘De inzet van deze drones in Borssele 1&2 draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid, het reduceren van CO2 emissies en het verlagen van de operationele kosten’, aldus Rasmus Errboe, Chief Commercial Officer en Deputy-CEO van Ørsted.
De onderneming geeft aan dat het actief op zoek is naar partnerschappen met vrachtdrone exploitanten en dienstverleners in de toeleveringsketen.