Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft besloten om de aanbesteding van de kavels IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I te splitsen in 4 kavels van 1 gigawatt (GW) aan windenergie. Er is gekozen voor 4 kleinere kavels om de financiële risico’s kleiner te maken voor windparkontwikkelaars die hiervoor een vergunning aanvragen.

Kavel Gamma-A in windenergiegebied IJmuiden Ver begint op ongeveer 53 km uit de westkust van Nederland. Kavel Gamma-B ligt op ongeveer 61 km uit de kust. De totale oppervlakte van de 4 kavels (Alpha, Beta en Gamma-A en B) in windenergiegebied IJmuiden Ver is ongeveer 650 vierkante kilometer. Deze 4 kavels zijn samen goed voor ongeveer 6 GW aan geïnstalleerd vermogen windenergie op zee.

Kavels I-A en I-B in windenergiegebied Nederwiek beginnen op ongeveer 95 km uit de westkust van Nederland. De totale oppervlakte van de 4 kavels (I-A en I-B, II en III) in windenergiegebied Nederwiek is ongeveer 600 km2. Dat is inclusief de onderhouds- en veiligheidszones. Ook deze 4 kavels zijn samen goed voor ongeveer 6 GW aan geïnstalleerd vermogen windenergie op zee.

Bij deze specifieke vergunningprocedure gaat het om de kavels IJmuiden Ver Gamma-A, IJmuiden Ver Gamma-B, Nederwiek I-A en Nederwiek I-B. Deze kavels zijn bedoeld om ruimte te bieden 1 GW aan opgesteld vermogen windenergie. De aanvraagperiode voor de vergunningen voor deze kavels is voorzien in het derde kwartaal van 2025. De precieze data worden aan het begin van 2025 gepubliceerd.

Toekomstbestendig


Bij de laatst uitgeschreven tenders bleek dat bedrijven het financiële risico van de grote kavels te groot vinden. Eneco en Equinor bijvoorbeeld trokken zich dit jaar nog terug uit de tender voor de concessies IJmuiden Ver Alpha en Beta. De bedrijven gaven aan dat de huidige benadering voor de aanbesteding niet ‘toekomstbestendig’ is. Dat heeft er volgende de ondernemingen vooral mee te maken dat er te veel op het financiële aspect van de projectvoorstellen gestuurd wordt. Hiermee zou de aanbesteding welhaast een veiling worden. Om de financiële risico’s te beperken, splitst de overheid de kavels ter aanbesteding nu dus op.