De pilotinstallaties van Impact Recycling en Uppact zijn gearriveerd in de Eemshaven. De installaties verwerken visnetten en ander maritiem kunststof afval van verwerker Beck & verburg tot polypropyleen, polyethyleen en gemengde halffabricaten.

Onlangs arriveerde de pilot machine van Impact Recycling vanuit het Verenigd Koninkrijk in de Eemshaven. Deze machine kan via de zogenaamde innovatieve BOSS-techniek kunststof (vis)netmateriaal recyclen polyetheen en polypropeen. De techniek gebruikt zogenaamde oscillatietechniek voor het scheiden van de twee polymeren.

Impact Recycling wil ook nieuwe verbindingen leggen met andere partijen in de circulaire keten. Het afval dat niet voor Impact Recycling geschikt is, net als twee reststromen, zal bij andere duurzame partners worden verwerkt.

Uppact

Ook Uppact bouwt op dit moment in de loods van Bek & Verburg een test- en demonstratiefaciliteit. Hun Australische pilot machine, the UnWastor, kwam recent in de Eemshaven aan. De komende maanden test Uppact verschillende stromen afvalplastic en -textiel met deze machine. De machine maalt de afvalstroom, dat smelt door de wrijvingswarmte. Het kunststofmengsel kan vervolgens worden gebruikt als dakpan, treeplank of plantenbak.

Uppact wil vooral afval uit de eigen regio upcyclen. De kunststofresten komen van de Waddenvereniging, de Jutfabriek Terschelling, NHL Stenden en Bek & Verburg. Ook verwerkt men reststromen van het UMCG en andere ziekenhuizen. Uiteindelijk wil men al het niet-recyclebare plastic en textiel afval in Nederland (en ook daarbuiten) op regionale basis circulair maken. De eerste twee grote verwerkingsinstallaties staan gepland voor 2023, waarvan de eerste met een geplande capaciteit van 15.000 ton per jaar in de Eemshaven komt.