Vandaag maakte de Europese Commissie bekend welke projecten er in deze ronde aanspraak kunnen maken op een bijdrage uit het Europese Innovatiefonds. Van de 41 projecten die in aanmerking komen voor een subsidie zijn er zeven uit Nederland en België.
De gekozen projecten passen in de categorieën “energie-intensieve industrie”, “waterstof”, “hernieuwbare energie”, en “productie van componenten voor energie-opslag en duurzame energie”.
Sines – Rotterdam
Het H2Sines.Rdam project heeft tot doel om het potentieel van het transport van vloeibaar waterstof tussen Nederland (Rotterdam) en Portugal (Sines) aan te tonen. Het project voorziet in de constructie van een elektrolyser met een capaciteit van 400 MW, een installatie op grote schaal om waterstof vloeibaar te maken en export- en opslagfaciliteiten in de haven van Sines. Het vloeibare waterstof wordt vervolgens met een brandstofcel-aangedreven schip naar de import terminal in Rotterdam vervoerd. Daarnaast voorziet het project in de realisatie van nieuwe zonne-energie capaciteit in Portugal en de aankoop van windenergie.
Klinkerproductie
In Go4Zero heeft Holcim de ambitie om de klinkerproductie op haar site in het Belgische Obourg CO2-negatief te maken
. Hiertoe stapt het over van luchtverbranding op oxyfuelverbranding. Daarnaast wordt het geproduceerde CO2 geconcentreerd en afgevangen. Bovendien wordt nog meer restwarmte gebruikt voor de energievoorziening.
Kalksteen
Het eveneens Belgische project Columbus heeft tot doel om directe CO2-emissies van kalksteenproductie te vermijden. Het gevormde CO2 wordt met groene waterstof op industriële schaal omgezet in e-methaan. Dit project is een samenwerking van Engie, John Cockerill en Carmeuse.
Hydrogen2Maasvlakte
Ook het Hyd
rogen2Maasvlakte project van Uniper mag rekenen op een bijdrage uit het Innovatiefonds. Uniper wil een grote elektrolyser bouwen in de Haven van Rotterdam. De elektrolyser wordt voorzien van groene stroom afkomstig van windparken op zee. Het waterstof zal direct door bedrijven in de haven worden gebruikt.
Zeeland Refinery
Op de Zeeland Refinery in de North Sea Port in Vlissingen wil TotalEnergies een elektrolyser met een capaciteit van 264 MW realiseren, deze kan groeien naar 1 GW. Het doel van het EnergHys project is om een gehele waardeketen van duurzame waterstof te creëren, van productie tot eindgebruik.
CO2-afvangpilot
Het CFC Pilot for CCS project van Esso Nederland wil gebruik maken van carbonaat brandstofcellen (carbonate fuel cells, CFCs) om CO2 af te vangen en te concentreren. Het bedrijf voert een pilot uit om het systeem te testen met voorbehandelde afgassen en het koppelen van parallelle CFC-modules. Ook zal het dit systeem in een bestaand industrieel proces toepassen.
Membranen
In België mag AGFA tot slot een bijdrage verwachten voor het GIGA-SCALES project. Dit project beoogt de opschaling van zogeheten ZIRFON membranen voor elektrolysers, met een hoge efficiency en energiedichtheid.