De rechtbank in Den Bosch heeft in haar uitspraak tegen de bedrijven Sabic, OCI en AnQore  forse boetes opgelegd voor een aantal veiligheidsincidenten in de periode 2015-2019. Chemiebedrijf Sabic is veroordeeld tot een boete van 10 miljoen euro, OCI tot 360.000 euro en  AnQore tot 360.000 euro. De Chemelot-organisatie zelf, als houder van de koepelvergunning voor het hele Chemelot-complex, werd vrijgesproken net als Borealis.

Tegen Sabic is door het Openbaar Ministerie een boete geëist van 25 miljoen euro wegens twee incidenten waarbij een dode en twee zwaargewonden vielen. De rechter houdt Sabic verantwoordelijk voor het niet goed onderhouden van de installatie waaruit nafta is vrijgekomen. Sabic heeft volgens de rechtbank ‘onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld’. Het valt Sabic volgens de rechter ook te verwijten dat een dak van een tankopslag niet goed sloot waardoor er problemen ontstonden. Bij een ander lek is te lang gewacht met het melden van het incident.

Sabic liet in een verklaring weten in hoger beroep te gaan. ‘De uitspraak van de rechtbank is teleurstellend en Sabic is het in vele opzichten niet eens met deze uitspraak. Sabic blijft oprecht van mening dat er nooit sprake is geweest van ernstig verwijtbaar handelen en opzettelijk nalaten en verder lenen zaken als deze zich ook helemaal niet voor een omzetgerelateerde boete. Sabic zal daarom hoger beroep instellen’, aldus een verklaring. ‘De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers, contractors en omwonenden, evenals de bescherming van het milieu is en blijft de hoogste prioriteit van Sabic’, stelt het bedrijf verder.

OCI

Tegen OCI werd door het OM een boete van 2,5 miljoen geëist voor het opstarten van de fabriek terwijl sommige isolatiewerkzaamheden nog moesten worden verricht.  Door een fout scheurde een ketel waardoor er brand uitbrak. Hierbij vielen geen gewonden.  De rechtbank vindt dat OCI onvoldoende maatregelen heeft getroffen om het ongeluk te voorkomen. De procesveiligheid is niet goed in het oog gehouden. OCI is veroordeeld tot een boete van 360.000 euro.

AnQore

Het OM had ook een boete van 2,5 miljoen euro geëist tegen chemiebedrijf AnQore wegens het in gevaar brengen van monteurs bij onderhoudswerk aan de ACN-fabriek. Daarbij kwam zeer giftig blauwzuurgas vrij. Zeven mensen moesten ter controle naar het ziekenhuis, maar niemand liep letsel op. De rechtbank vindt dat AnQore te weinig voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Voor de monteurs was onvoldoende duidelijk was er moest gebeuren. En het bedrijf heeft niet direct sirene-alarm gegeven. AnQore krijgt een boete van 360.000 euro.

Borealis

De zaak tegen Borealis was veruit de kleinste in dit proces. Het OM rekende het bedrijf aan dat het fout maakte bij de melding deed van een brand. Daarvoor werd een boete geëist van 45.000 euro. De rechtbank acht dit niet wettig en overtuigend bewezen. De brand was daadwerkelijk gemeld.

Chemelot

Tegen Chemelot Site Permit (CSP), houder van de koepelvergunning voor het hele industriecomplex, eiste het OM eind vorig jaar 7,5 miljoen boete, waarvan 5 miljoen voorwaardelijk. De rechtbank heeft de Chemelot-organisatie vrijgesproken.