In de rubriek Kort Nieuws vandaag onder andere een nieuwe CCO voor Avantium, universitaire samenwerking, een energieopslagsysteem in Wanneperveen en een Belgische start up in het Google Startup programma:

  • De Botlek Terminal van Liquin, die tot vorig jaar in handen was van Vopak, vierde deze week haar zeventig jarig bestaan. De terminal heeft een totale capaciteit van bijna 900 duizend kubieke meter, verdeeld over 179 tanks.

 

  • Voormalig schepen van de Antwerpse partij Vooruit Tom Meeuws verlaat de politiek. Meeuws gaat aan de slag bij energieproducent Luminus als ‘manager public affairs Vlaanderen’.

 

  • PowerField heeft in Wanneperveen een energieopslagsysteem van 52 MWh in gebruik genomen. Tevens lanceert de onderneming hiermee haar nieuwe bedrijfsonderdeel, PowerField Energy, dat de levering en verkoop van zonne-energie aan het elektriciteitsnet in eigen beheer neemt. PowerField wil een Virtual Power Plant onwtikkelen die de opwek, opslag en afname van Nederlandse zonne-energie samenbrengt. In 2028 wil de onderneming meerdan 2GW aan operationele zonneparken en 2 GWh aan energieopslagsystemen operationeel te hebben in het Nederlandse elektriciteitsnet. PowerField bouwt in Emmen een batterijproject van 12 MWh.

 

  • Sirona Technologies is opgenomen in het Google Startups for Sustainable Development programma. Het Belgische bedrijf krijgt binnen het programma ondersteuning van het Google-team op het gebied van technologie, groei, verkoop, marketing en leiderschap. Sirona ontwikkelde een innovatieve technologie om CO2 uit de lucht te halen Direct Air Capture (DAC). Het bedrijf maakte onlangs bekend 6 miljoen euro aan seed funding te hebben opgehaald om de technologie op te schalen.

 

  • KU Leuven en TU Eindhoven gaan nauwer samenwerken op het gebied van halfgeleidertechnologie. Het doel is om de twee ecosystemen op dit gebied rond Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate) sterker met elkaar te verbinden. Ook ASML en Imec werken mee aan het initiatief. De samenwerkint betreft onder andere het gezamenlijk financieren en opleiden van promovendi op het gebied van onder andere AI, mechatronica, software-ontwikkeling, materiaalwetenschap, plasmafysica, microchiptechnologie en optica. De universiteiten richten ook een Seed Fund op en willen gezamenlijke masteropleidingen ontwikkelen.  Samen investeren de universiteiten minimaal 4 miljoen euro in de nieuwe samenwerking.

 

  • Avantium heeft Marco Jansen per 1 september benoemd tot Chief Commercial Officer. Jansen zal helpen bij de verdere commercialisering van PEF en FDCA, gemaakt met Avantium’s YXY Technologie, en de uitvoering van de licentiestrategie. De nieuwe CCO werkte voorheen bij Braskem in verschillende commerciële en leidinggevende functies.

Op de foto het energieopslagsysteem van Powerfield in Wanneperveen.