De kolencentrale van RWE in de Eemshaven kreeg vorige week zijn eerste biomassa binnen. En de eerste lading is inmiddels verstookt. De Amercentrale van RWE stookt al langer biomassa. Het bedrijf streeft in die centrale naar tachtig procent biomassabijstook. De Eemscentrale begint bij vijftien procent bijmenging, maar zou het liefste honderd procent biomassa bijstoken.
Vorige week kwam het eerste schip met biomassa aan in de Eemshaven. De eerste lading is inmiddels al verstookt. Een historisch moment, want vanaf nu kan de centrale starten met de omschakeling naar dezeĀ duurzame brandstof, gemaakt van restmateriaal van bosbouw en houtproductie. Op jaarbasis scheelt de bijstook 1,248 megaton CO2. Omdat de koolstof uit netto groeiende, duurzaam beheerde bossen komt, is die snel weer opgenomen.
Biomassa Eemshaven
De steenkool gestookte energiecentrales van RWE in Nederland worden geschikt gemaakt om van brandstof te wisselen: minder steenkool, meer biomassa. Hiervoor zijn met name investeringen in de logistiek van biomassa noodzakelijk. De Eemscentrale heeft nu nog een vergunning en subsidie voor vijftien procent bijstook, maar streeft naar honderd procent. De Amercentrale in Geertruidenberg stookt al vijftig procent biomassa bij en streeft naar tachtig procent bijstook in 2020.
Aanpassingen
Op de Eemshavencentrale is voor de eerste maal een biomassalogistiek gebouwd, bestaande uit een schipsontlader, transportband op de kade, Ć©Ć©n grote opslagsilo en een transportsysteem richting de verbrandingsketel. Ook zijn poederkoolmolens geschikt gemaakt en kanalen en leidingen rond de ketel aangepast.