Virya Energy, Hyoffgreen en Messer hebben de definitieve investeringsbeslissing genomen om een fabriek voor hernieuwbare waterstof te bouwen in Zeebrugge. Het zogeheten Hyoffwind-project krijgt een capaciteit van 25 MW.

Virya Energy wil vanaf 2026 waterstof produceren in de nieuwe faciliteit. Deze krijgt een initiële capaciteit van 25 MW, maar kan in de toekomst tot 100 MW worden uitgebreid. Virya Energy gebruikt de stroom uit de eigen windparken om het waterstof te produceren.

De drie partijen, naast Hyoffgreen en Messer, hebben John Cockerill en Besix als EPC-partners aangesteld. Hyoffwind, gelegen in de Port of Antwerp-Bruges, wordt een strategisch onderdeel van het toekomstige waterstofnetwerk dat productiesites en industriële zones in Noordwest-Europa met elkaar verbindt.

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 30 miljoen euro aan de ontwikkeling van hernieuwbare waterstofprojecten. Deze subsidie komt uit het herstelplan van de Europese Unie, NextGenerationEU en de Vlaamse regering.