Gisteren is de nieuwe fabriek van TKF in Eemshaven, waar de productie van zeekabels voor offshore windparken plaatsvindt, officieel geopend. TKF investeerde 150 miljoen euro in deze nieuwe faciliteit. De fabrie richt zich specifiek op de productie van inter-array zeekabels die de windturbines van offshore windparken onderling met elkaar verbinden.

TKF startte twee jaar geleden met de bouw van de fabriek. In maart dit jaar kon de onderneming de productie al opstarten. De faciliteit bevindt zich aan de Beatrixhaven in de Eemshaven. De lokatiekeuze is strategisch door de ligging dichtbij de open zee. Hierdoor kunnen de inter-array zeekabels gemakkelijker worden gedistribueerd. In de fabriek, met een oppervlakte van 24.000 vierkante meter kan jaarlijks 1200 kilometer zeekabel worden geproduceerd. TKF past diverse innovaties toe in het ontwerp, de gebruikte materialen en de productie. Zo gebruikt de onderneming geen lood en bitumen, die traditioneel wel worden toegepast. Daarnaast past het het zogenaamde dry design toe, wat zorgt voor een efficiencyslag en kostenbesparing.

Met de bouw van de nieuwe fabriek in Eemshaven, is op de locatie in Lochem productiecapaciteit vrijgekomen. Deze gebruikt TKF om de productiecapaciteit van hoog- en middenspanningskabels te vergroten.

De fabriek werd gisteren officieel geopend in aanwezigheid van onder andere medewerkers, klanten, bouwpartners, toeleveranciers en de burgemeester van Het Hogeland. In totaal woonden meer dan 250 gasten de officiƫle openingsceremonie bij.