Groningen Seaports heeft gisteren tijdens Eemsdeltavisie het innovatieve circulaire industriepark Circulands gelanceerd. Het gebied Oosterhorn-Zuid in Delfzijl biedt bedrijven de kans om volledig circulair te opereren. Bedrijven die zich hier in de toekomst gaan vestigen, zijn actief in de circulaire industrie en groene chemie.

In het voorjaar van 2022 maakte Groningen Seaports bekend ruim 40 miljoen euro te investeren in het gebied Oosterhorn-Zuid. Deze investering is gericht op de verdere ontwikkeling van het gebied tot een modern industriepark, waar bedrijven samenwerken om hun reststromen te hergebruiken en duurzame energieoplossingen te implementeren. Groningen Seaports meldt dat de interesse in Circulands groot is.Er zijn inmiddels contracten getekend met Sustainable Fuel Plant (SFP) en Circtec. Deze twee ondernemingen zijn al gestart met de bouw van hun fabrieken.

Historie


Circulair industriepark Circulands wordt een duurzaam en circulair industriepark, opgebouwd met gerecyclede materialen en ontworpen met veel groen. Bedrijven gaan er reststromen zoals e-waste, plastics en windturbinebladen hergebruiken. Een pijpleidinginfrastructuur zorgt voor de uitwisseling van reststromen, zoals gassen en warmte, die weer grondstoffen worden voor andere bedrijven.
Op Circulands wordt ook aandacht besteed aan de culturele historie van het gebied. Zo wordt er aan de Kloosterlaan een gebied ingericht met verwijzingen naar de culturele historie. Groningen Seaports vindt het belangrijk dat deze historie niet vergeten wordt en heeft de afgelopen jaren, samen met historicus Martin Hillenga, gewerkt aan het verzamelen van de cultureel historische verhalen.