Vandaag in de rubriek kort nieuws onder andere een overname, een optimalisatie van de waterzuiveringsinstallatie van een raffinaderij en geschiedenis in de North Sea Port.

* Mourik heeft Jeroen Maan aangesteld als Directeur Industry. Hij gaat deze functie samen met de huidige directeur, Dennis Zijlmans, invullen. Mourik versterkt het leiderschapsteam met het oog op veranderingen op het gebied van de energietransitie, arbeidsmarkt en digitalisering.

* Essent neemt alle aandelen van InEnergie Holding over. Het gaat hierbij ook om adviesbureau InEnergie en warmteleverancier InWarmte. In 2022 kocht Essent al 32.7% van de aandelen in InEnergie. Met de aankoop van de overige aandelen versnelt Essent de groeiambities van het bedrijfsonderdeel Essent Infrastructure Solutions (EIS) – dat zich richt op duurzame warmte en koude oplossingen voor klanten in de zakelijke markt. InEnergie blijft zelfstandig functioneren, om zo de verschillende markten optimaal te blijven bedienen.

* Logisticon Water Treatment, leverancier van waterzuiveringstechnologie, heeft de verouderde waterzuiveringsinstallatie bij een raffinaderij in het westen van Engeland geoptimaliseerd. De voorzuiveringsinstallatie kampte met problemen, wat een probleem opleverde voor de productie van ultra puur water voor boilers en turbines. De raffinaderij haalt water uit een nabijgelegen rivier en zuivert dit water als voorbehandeling voor haar demi-waterinstallatie. Deze installatie dreigde stil te vallen door de gebrekkige werking van de verouderde voorzuiveringsinstallatie, die al meer dan 40 jaar in gebruik was. Logisticon installeerde twee ultrafiltratie-units om het probleem op te lossen. De oplossing is tijdelijk. Over een aantal jaar zal de raffinaderij de waterzuiveringsinstallatie vernieuwen.

* In opdracht van de Provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland wordt een gebiedsbiografie opgesteld voor het North Sea Port District. Inwoners, ondernemers en andere betrokkenen kunnen via het participatieplatform van de Provincie Zeeland meedenken over deze biografie. Door meer inzicht te krijgen in de geschiedenis en beleving van dit gebied kunnen toekomstige ontwikkelingen worden ingepast in het landschap zonder hierbij afbreuk te doen aan het streekeigen karakter. Er is een enquĆŖte opgesteld om een volledig en divers beeld te schetsen. Deelnemen kan tot 1 november 2024.

* LyondellBasell heeft de eerste steen gelegd van het MoReTec-1-project op haar site in Wesseling. Het wordt de eerste installatie op commerciƫle schaal voor geavanceerde recycling van voorbehandeld afvalplastic.

* Covestro heeft haar samenwerking met de RWTH Aachen verlengd tot 2031. Het bedrijf investeert 12 miljoen euro in gezamenlijk onderzoek naar polymeren en duurzame en recyclebare materialen en circulaire grondstoffen.