Gisteren tekende Fokker Next Gen een Memorandum of Understanding met een aantal partijen om te onderzoeken of de vestiging van een fabriek voor waterstofvliegtuigen in Noord-Nederland haalbaar is. Ook zou Fokker Next Gen haar hoofdkantoor in het Noorden willen vestigen.

Fokker Next Gen sloot een intentie-overeenkomst met Groningen Airport Eelde, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Provincie Fryslân, Groningen Seaports, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij (NV NOM), Alfa-College, Noorderpoort, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze en FB Oranjewoud. De partijen gaan samen een haalbaarheidsstudie doen naar de vestiging van het hoofdkantoor van Fokker Next Gen en de eindassemblagelijn op Groningen Airport Eelde. Op deze locatie zal Fokker Next Gen de assemblage en het testen van de nieuwe generatie waterstofvliegtuigen gaan uitvoeren.

Met de overeenkomst willen de partijen ook het onderwijs, onderzoek en de innovatiekracht van Noord-Nederland voor wat betreft het gebruik van waterstof in de luchtvaart versterken. Hiertoe willen ze een Center of Excellence oprichten. Voor het testen wordt een ‘Iron Bird’ gebouwd. Dit is een opstelling waarbij de vliegtuigsystemen worden getest, om er zeker van te zijn dat ze samen goed functioneren.

Letland


Fokker Next Gen kiest voor Groningen Airport Eelde vanwege de beschikbare ruimte voor de bouw van de assemblagehal. Daarbij is er via Groningen Seaports een directe zeeverbinding met de Fokker Next Gen-vestiging in Letland, waar een productielocatie komt. Ook ziet het bedrijf de verwachte nabijheid van de waterstofproductiefaciliteiten in de toekomst. De ontwikkeling van de eindassemblagelijn in Noord-Nederland zal parallel lopen met de ontwikkeling van de productielijn in Letland.