UBQ Materials krijgt een subsidie van vijf miljoen euro uit het Just Transition Fund. Het bedrijf maakt diverse plastic materialen uit organisch afval. UBQ gebruikt de subsidie om de efficiency en de duurzaamheid van haar fabriek in Bergen op Zoom te verbeteren.

UBQ Materials heeft in Bergen op Zoom een fabriek waar ze jaarlijks 104,6 duizend ton afval per jaar omzet in 80 duizend ton thermoplastische composieten. Specifiek zegt het bedrijf de subsidie te gebruiken om het energieverbruik van het proces terug te dringen bij een groeiende productie. Het bedrijf maakt al gebruik van lokaal geproduceerde groene elektriciteit en gebruikt restwarmte uit het productieproces. Een deel van de subsidie zal worden gebruikt om een energie-monitoringsysteem te plaatsen waarbij de energiehuishouding kan worden geoptimaliseerd.

Het bedrijf verwijdert mineralen, metalen en glas uit huishoudelijk afval en breekt de organische componenten af tot basis ā€˜bouwstenenā€™. Het past gepatenteerde technologie toe, waarbij de procestemperatuur niet boven de 200 graden Celsius uitkomt. Hierdoor gebruikt het proces minder energie dan bij normale chemische recyclingprocessen waarbij de polymeerbindingen worden verbroken om monomeren te vormen.

De subsidie zal ook worden gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. UBQ Materials kijkt hierbij specifiek naar alternatieve bouwmaterialen als vervanging voor cement en asfalt.
De onderneming zegt dat in 2025 zoā€™n 140 nieuwe banen worden gecreĆ«erd in Bergen op Zoom.