Het industriecluster Eemsdelta heeft een ambitieus doel: in 2050 duurzaam en CO2-neutraal produceren. Er zijn vele concrete en ook minder concrete ideeën die hieraan zouden kunnen bijdragen. Dat bleek ook uit de ingeleverde whitepapers voor de scenariowedstrijd Northern Back from the Future. De jury was het meest onder de indruk van het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij gaan op studiereis naar Japan.

Met een heel degelijk en afgewogen white paper van team ‘(Water)stof tot nadenken’ wisten de drie young professionals en promovendi van TNO, Wageningen UR en TU Eindhoven: Tes Apeldoorn, Carina Nieuwenweg en Leon Rosseau de jury en de zaal te overtuigen dat hun visie het meest realistisch en innovatief is. Hun whitepaper ‘(Water)stof tot nadenken’ combineert verschillende hoopvolle ontwikkelingen tot een congruente en inclusieve verkenning.

Strijd

Tijdens Eemsdeltavisie 2019 op 16 oktober in Delfzijl was de spanning van de gezichten af te lezen. Wie zou de wedstrijd, met als prijs een studiereis naar Japan gaan winnen? De teams was gevraagd een visie op te stellen op basis van de Industrie-agenda met focus op 2050 en de resultaten van de Industrietafel Noord met het vizier op 2030 en deze informatie te vertalen naar natural steps. Welke interessante stappen zagen zij voor de korte en middellange termijn om vaart te maken met de klimaatambities richting 2030 en 2050?
De jury en het publiek kozen uiteindelijk het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij namen het op tegen een team van werkstudenten van MAAK Techniek en Proces en een team van Avantium/Universiteit van Amsterdam.

Japan

Het team heeft een studiereis naar Japan gewonnen waar ze bij Kikkoman, Teijin Aramid en Yokogawa. Daarnaast mogen ze, net als de andere twee teams, ook een dag meevaren met zeilschip Ecolution. Dit schip is gebouwd in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels. Het zeiljacht zit vol innovaties op het gebied van groene energie en moderne zeiltechnieken.

Wedstrijd Northern Back from the Future

De wedstrijd Northern Back From the Future wordt georganiseerd door Industrielinqs, de uitgever van Het nieuwe Produceren en Petrochem. Mede-initiatiefnemers zijn EemsdeltaGreen en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De wedstrijd wordt mede ondersteund door Chemport Europe, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en Chemiepark Delfzijl.

Lees hieronder de whitepapers van (Waterstof) tot nadenken en de twee andere finalisten.