De CO2-voetafdruk van de supersterke vezel Twaron is 28 procent lager ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit een recent uitgevoerde life cycle analysis (LCA), in opdracht van Twaron-producent Teijin Aramid. 

De reductie is volgens Teijin het resultaat van jarenlange focus op duurzaamheid. Vooral procesverbeteringen en de overgang naar honderd procent hernieuwbare elektriciteit, speelden een belangrijke rol.

Europese windenergie

Om de ambitie naar een zero footprint kracht bij te zetten, schafte Teijin Aramid zogenoemde Guarantees of Origin (GO’s) aan. Deze GO’s zijn onderdeel van het Europese Energie Certificaten Systeem (EECS). Met de aankoop van deze GO’s voor Europese windenergie dekt Teijin Aramid honderd procent van het totale verwachte elektriciteitsverbruik van de Nederlandse productielocaties voor 2021.

‘We zijn ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn naar een zero footprint in 2050. Door minder energie te verbruiken, te investeren in groene energie en meer te recyclen, dragen we direct bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties’, stelt CEO Peter ter Horst

Recycling

Recycling van de aramidevezel is al tientallen jaren een speerpunt van Teijin. Momenteel investeert het bedrijf fors in pilots om de fysische, chemische en mechanische recycling uit te breiden. De productielocaties in Delfzijl, Emmen en Arnhem werken nauw samen om de technologie te verfijnen. De eerste laboratoriumproeven zijn veelbelovend en het is nu tijd om op te schalen naar grotere proeven.

Teijin heeft de ambitie om nog meer materiaal terug te winnen uit de markt, om verbranding en storting van aramide-houdend afval te voorkomen. Dankzij geavanceerde recyclagetechnieken kan de grondstof opnieuw worden gebruikt, waardoor de koolstofvoetafdruk na verloop van tijd nog aanzienlijk wordt verkleind.

Pulp

Elke kilo gerecycled aramide bespaart ongeveer vier kilogram CO2 bij de productie van pulp. Teijin streeft ernaar de cirkel te sluiten met nieuwe logistieke partnerschappen om nog meer materiaal uit de markt terug te winnen.