Attero en Nordsol openen op 11 september de nieuwe FirstBio2Shipping bio-LNG installatie in Wilp. Koningin Máxima zal de openingshandeling verrichten. In de nieuwe installatie wordt bio-LNG gemaakt uit biogas, met gft-afval als grondstof.

Eind 2022 kondigden de partijen aan te beginnen met de bouw van de bio-LNG-fabriek. De installatie is gebouwd op de Attero-site in Wilp en heeft een capaciteit van ongeveer 2.400 ton bio-LNG per jaar. Daarnaast zal 5.000 ton vloeibaar bioCO2 worden geproduceerd. Attero gaat voor het FirstBio2Shipping project zes miljoen kubieke meter biogas per jaar produceren uit huishoudelijk gft-afval. Met behulp van technologie van Nordsol wordt het biogas vervolgens opgewerkt en vloeibaar gemaakt tot bio-LNG en vloeibaar CO2.

Nordsol nam in 2021 op de site van Renewi in Amsterdam haar eerste bio-LNG-fabriek in gebruik. Deze installatie heeft een capaciteit van ongeveer 3.400 ton bio-LNG per jaar. Dit wordt door Shell op de markt gebracht. Ook werkt Nordsol samen met DBG Bio Energy aan een bio-LNG installatie in Delfzijl. Deze gaat cellulosehoudend industrieel afval verwerken en krijgt een capaciteit van 15.000 ton bio-LNG per jaar. De partijen kregen hiervoor vorig jaar een vergunning.