Ineos en zijn partners Wintershall Dea en Nordsøfonden hebben een vergunning verkregen om CO2-opslag in de Gassum-formatie in Jutland in Denemarken te onderzoeken. Het Deense Energieagentschap verleende de vergunning, Wintershall Dea treedt op als operator.

De Deense ondergrond heeft een aanzienlijk potentieel voor CO2-opslag. Volgens een analyse van het Geologisch Onderzoek van Denemarken en Groenland (GEUS) is er capaciteit om 12 tot 22 miljard ton CO2 op te slaan in de Deense ondergrond, gelijk aan 400 tot 700 keer de jaarlijkse CO2-uitstoot van Denemarken. De Gassum-formatie heeft een aanzienlijk potentieel voor de opslag van CO2. Ineos, Wintershall Dea en Nordsøfonden mogen nu beginnen met een onderzoek naar de mogelijkheden voor permanente opslag van CO2 uit Denemarken en elders in Europa.

Greensand

Ineos deed al een vergelijkbaar onderzoek in het Project Greensand. De ervaringen van dit project en de proeffase zullen dienen als basis voor het komende onderzoek. De partijen werken in nauw overleg met de nationale en lokale autoriteiten in Denemarken.

Ineos wil tegen 2025/2026 de eerste CO2-opslag in Greensand realiseren. Het bedrijf beheert het CCS-project Greensand in Denemarken, dat als doel heeft om CO2 af te vangen en op te slaan in uitgeputte olie- en gasvelden in de Noordzee. De proeffase van Project Greensand in 2023, met CO2 afkomstig van de ethyleenoxide fabriek van INEOS Oxide in Zwijndrecht (België), was gericht op het demonstreren van de haalbaarheid en veiligheid van grensoverschrijdend CO2-transport en -opslag. Het eerste CO2 werd in maart 2023 in de Deense ondergrond opgeslagen. De positieve resultaten uit de proeffase geven volgens Ineos aanleiding om verder te gaan met de ontwikkeling om vanaf 2025/2026 de eerste operationele CO2-opslaglocatie binnen de EU op te zetten in Greensand. De opslagcapaciteit zal geleidelijk worden opgeschaald tot 2030, wanneer Greensand naar verwachting een jaarlijkse opslagcapaciteit van 8 miljoen ton zal bereiken.

INEOS is betrokken bij verschillende CCS-projecten in Denemarken waarbij wordt gekeken naar het overladen van CO2 naar Greensand vanuit de Deense havens Esbjerg en Hirtshals (Greenport Scandinavia).