Lhoist Group, één van de grootste producenten ter wereld van kalksteen, dolomiet en andere mineralen wil in het Waalse Marche-les-Dames het eerste koolstofarme dolomiet produceren. Het project Globe vergt een investering van 250 miljoen euro. In eerste instantie bouwt de onderneming een industriële oven voor de productie van dolomiet, gebruik makend van oxyfueltechnologie. Later zal het ook een CCS-installatie plaatsen.

Dankzij de verbranding met zuurstof in plaats van met lucht kan Lhoist het dolomiet efficiënter produceren. Het resulterende gas is rijk aan CO2 – dat gemakkelijker is af te vangen en transporteren. Het is voor het eerst dat dolomiet op deze manier geproduceerd zal worden. Het project bestaat uit twee fases. In de eerste fase zal Lhoist de oven en bijbehorende opslag en laadfaciliteiten voor dolomiet in 2027 opstarten. De oven zal in eerste instantie op aardgas draaien. Later stapt het bedrijf over op biomassa. De oven krijgt een capaciteit van 700 ton per dag.

In de tweede fase, vanaf 2031, installeert het bedrijf CO2-afvanginstallatie. Het afgevangen CO2 kan vervolgens afgevoerd worden en opgeslagen onder de Noordzee. Deze maatregelen moet zorgen voor een totale CO2-reductie ten opzichte van 2023 met 80 procent.

Met het gehele project is een investering van meer dan 250 miljoen euro gemoeid. Voor de eerste fase beraamt het bedrijf 150 miljoen euro. De tweede fase zal zo’n 100 miljoen euro kosten.

Het bedrijf is nu gestart met de aanvraag van de vergunningen en het uitvoeren van een milieu-effect-studie.

Het dolomiet dat Lhoist produceert in Marche-les-Dames vindt toepassing in de staalindustrie om onzuiverheden zoals fosfor en zwavel te verwijderen. Daarnaast zorgt het voor een hogere energie-efficiency van de installaties.