BASF stopt met de productie van adipinezuur, cyclododecanon (CDon) en cyclopentanon (CPon) op haar site in Ludwigshafen. Dit besluit maakt deel uit van het grootschalige kostenreductieprogramma van het bedrijf, dat zich met name richt op de site in Ludwigshafen.

Het bedrijf sluit de fabrieken voor CDon en CPon in de eerste helft van 2025. Ook de resterende adipinezuurproductie wordt in de loop van 2025 gestaakt. De productie van adipinezuur was al gereduceerd als onderdeel van het herstructureringsprogramma dat het bedrijf in februari 2023 aankondigde. BASF produceerde nog adipinezuur als grondstof voor CDon en CPon. Het bedrijf blijft de stof in Onsan in Zuid-Korea en in Chalampé in Frankrijk produceren.

BASF laat weten dat met het sluiten van de fabrieken 180 banen verloren gaan. Zij worden zo ver mogelijk binnen het bedrijf herplaatst.

CDon is een grondstof voor het plastic polyamide 12 en wordt tevens gebruikt als grondstof voor bepaalde parfums en UV-stabilisatoren. CPon is een grondstof voor diverse fijnchemicaliën. Adipinezuur is een belangrijke bouwsteen voor de productie van diverse polymeren.

Bij de presentatie van de jaarcijfers afgelopen februari liet het bedrijf weten dat het voor het einde van 2026 een miljard euro extra wil besparen op de Ludwigshafen-site. Deze maatregelen volgden op een eerder aangekondigd kostenbesparingsprogramma voor deze site. De historische site in Duitsland is verliesgevend door lage vraag, waardoor volumes in up- en downstream laag zijn. Daarbij zijn de energieprijzen structureel hoog.

Daarom wil BASF de vaste kosten omlaag brengen, de bedrijfsstructuur efficiënter maken en de productie beter afstemmen op de vraag vanuit de markt. Ook worden de variabele kosten gereduceerd door processen te herontwerpen. Later dit jaar zal BASF de plannen voor de langere termijn voor de site in Ludwigshafen presenteren.