Eni gaat haar chemie-activiteiten transformeren. Het bedrijf heeft het voornemen om ongeveer 2 miljard euro te investeren om de emissies van chemiedochter Versalis met ongeveer veertig procent te reduceren. Eni wil nieuwe fabrieken bouwen die passen in de energietransitie en decarbonisatie die de verschillende sites doormaken. Het richt op duurzame chemie, bioraffinage en energie-opslag. Eni sluit daarom haar krakers in Brindisi en Priolo en stopt met de productie van polyethyleen in Ragusa.

Eni voorziet dat de transformatie uiteindelijk zal leiden tot een verbetering van de werkgelegenheid, maar de huidige Europese situatie in de chemiesector zal zeker negatieve consequenties hebben, aldus de onderneming.

Het Italiaanse bedrijf wil het transformatieplan voor 2029 implementeren. Eni geeft aan dat het daarbij inzet op de ontwikkeling van nieuwe technologieplatforms voor duurzame en circulaire chemie en producten. Versalis moet steeds verder afstappen van de basischemie. Deze sector gaat volgens de onderneming een ‘structurele onomkeerbare crisis op Europees niveau’ in. De afgelopen vijftien jaar zag Eni de verliezen van de basischemie de 7 miljard euro aantikken. De laatste vijf jaar ging het om 3 miljard euro.

De onderneming stelt ook een nieuwe bedrijfsstructuur voor. Hierbij volgt het het zogenaamde satellietmodel, waarbij het de sectoren Biochemie (inclusief Novamont), Downstream (met de acquisities Finproject en Tecnofilm), Circulariteit (chemische en mechanische recycling) en basischemie.

Eni geeft morgen een toelichting op de plannen tijdens de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

European Industry & Energy Summit

De Europese procesindustrie en energiesector staan ​​op een cruciaal kruispunt. Hoge prijzen voor energie en grondstoffen vormen een uitdaging voor een toekomstbestendige industrie. Hoe zal Noordwest-Europa deze puzzel in elkaar zetten? En welke licentie zal de industrie hebben om te veranderen? Daarover gaat de European Industry & Energy Summit op 10 december in Rotterdam.