Vandaag in het korte nieuws verder de nieuwe voorzitter van essenscia, een specifiek opleidingscentrum voor operators, monteurs en andere medewerkers van Chemelot en een belangrijk contract voor Yokogawa Europe van Aramis CCS.

* Het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) heeft een adviesbureau opgericht: ISPT Brains. Het adviesbureau richt zich op individuele spelers uit bedrijfsleven, overheid en non-profit sector. Het instituut werkt sinds 20 jaar in brede samenwerkingsprogramma’s, maar kreeg regelmatig verzoeken van individuele partijen voor strategisch advies of hulp bij ontwikkelingen. Met de oprichting van ISPT Brains kan het instituut nu ook aan deze vraag voldoen.

* Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen wordt de nieuwe voorzitter van essenscia, de belangenvereniging van de chemische industrie in Belgie. Hij volgt in deze rol Hans Casier op, CEO van Ineos Phenol en Ineos Nitriles. Casier was zes jaar voorzitter van essenscia.

* In het voorjaar van 2025 vindt bij Teijin Aramid op Chemie Park Delfzijl de grootste onderhoudsstop ooit plaats. Volgens het bedrijf is deze stop twintig procent groter dan de vorige. De hele fabriek ligt tussen april en eind juni stil. Tijdens de werkzaamheden worden vijfduizend klussen uitgevoerd. Naast het reguliere onderhoud worden verschillende optimalisaties uitgevoerd. Ook kijkt het bedrijf naar verhoging van de productie.

* Evonik viert het vijftig jarig bestaan van de methionineproductie op de site in Antwerpen. Evonik’s voorganger Degussa startte in 1974 een fabriek met een capaciteit van 12 duizend ton op. Dertig jaar later werd een nieuwe fabriek geopend, met een tien keer zo hoge capaciteit: 120 duizend ton per jaar. Het was toentertijd de grootste methioninefabriek ter wereld. Dat is het nog steeds met een capaciteit van 18 duizend ton per jaar.

* Op Chemelot is het Safety & Skill Center geopend. Dit opleidingscentrum is specifiek ontwikkeld voor operators, monteurs en andere medewerkers die werken op het Chemelot-terrein. Het Safety & Skill Center is ontstaan uit het programma Samen Bewust Veilig, dat tot doel heeft de ‘Life Saving Rules’ in opleidingen en processen te verankeren. Jaarlijks vinden er tweehonderd trainingsdagen plaats, gericht op de veiligheid van medewerkers. Tijdens de trainingen worden realistische scenario’s gevolgd, gebruik makende van virtual reality technologie. De instructies zijn beschikbaar in achttien talen.

* Yokogawa Europe heeft een contract verkregen voor het CCS-project Aramis. Het bedrijf gaat gaat de Front End Engineering and Design (FEED)-fase voor het telecommunicatie-, controle- en de overall systeemintegratie voor Aramis uitvoeren.

* Avantium maakt bekend dat Koningin Máxima samen met CEO Tom van Aken de FDCA Flagship Plant in Delfzijl officieel zal openen. De opening vindt plaats op 22 oktober.