Evonik gaat twee businesslijnen reorganiseren. Het gaat om Coating & Adhesive Resins en Health Care. Voor deze businessunits worden kernactiviteiten aangewezen waarin het bedrijf zal blijven investeren, de activiteiten die daarbuiten vallen zullen worden verkocht of gesloten. Het gaat om activiteiten die een jaaromzet hebben van 350 miljoen euro.

Evonik zet in op de sterkste activiteiten van het bedrijf om verder te groeien. Voor de andere activiteiten zoekt het bedrijf oplossingen buiten de groep, aldus Christian Kullman, voorzitter van de raad van bestuur van Evonik. Het bedrijf geeft aan dat het voor wat betreft Health Care een toekomst ziet voor lipiden voor mRNA en gentherapie, drug delivery systems en celcultuuringrediƫnten. Evonik geeft aan dat de productie van keto-zuren in Hanau aan het eind van 2025 gestaakt wordt. Hierbij zullen 260 banen verloren gaan. Voor de sites in Ham (Frankrijk) en Wuming (China) ook actief op het gebied van keto-zuren, onderzoekt het bedrijf diverse strategische opties. Evonik wil deze bedrijfsonderdelen verkopen.

Voor wat betreft de Coating & Adhesive Resins activiteiten zal het bedrijf zich in de toekomst richten op vloeibare polybutadienen als additieven voor lijmen en afdichtmiddelen voor autobanden en speciaal-acrylverbindingen voor medische technologie en verpakkingen. De polyolefine-business van het bedrijf zal overgaan in de C4-activiteiten van Evonik. Het bedrijf heeft het voornemen om de gehele C4-business te verkopen. Ook de polyester-activiteiten worden verkocht. In totaal werken er bij deze bedrijfsonderdelen 330 personen, waarvan 250 in Witten in Duitsland. Evonik is al gestart met een zoektocht naar een koper voor deze business.

Evonik heeft twee productiesites in BelgiĆ«. In Antwerpen heeft het negen productie-eenheden die actief zijn in de divisies Smart Materials, Nutrition & Care, Specialty Additives en Technology & Infrastructure. Er werken zoā€™n 1000 mensen op deze site. In Oostende produceert Evonik silica. In Nederland heeft het bedrijf een fabriek voor waterstofperoxide in Delfzijl. Evonik noemt de Nederlandse en Vlaamse sites niet specifiek als onderdeel van de reorganisatie. Antwerpen maakt wel deel uit van het C4-Verbund.

De Europese procesindustrie en energiesector staan ā€‹ā€‹op een cruciaal kruispunt. Hoge prijzen voor energie en grondstoffen vormen een uitdaging voor een toekomstbestendige industrie. Hoe zal Noordwest-Europa deze puzzel in elkaar zetten? En welke licentie zal de industrie hebben om te veranderen? Daarover gaat deĀ European Industry & Energy SummitĀ op 10 december in Rotterdam.