Renewi en Freepoint Eco-Systems gaan een samenwerking aan voor de productie van grondstoffen voor de geavanceerde recycling van plastic afval. Een geavanceerde soorteer- en verwerkingsinfrastructuur moet voorkomen dat end-of-life plastics worden verbrand. Het doel is om 80.000 ton grondstof te leveren voor de nog te bouwen geavanceerde recyclinginstallatie van Freepoint Eco-Systems in Gent (België).

Deze nieuwe sorteerlijn zal verschillende innovatieve sorteertechnieken toepassen, waaronder het gebruik van restwarmte van de nieuwe recyclingfabriek. De installatie maakt het mogelijk om via pyrolyse complexe, gemengde kunststoffen te recyclen die moeilijk op een andere manier te verwerken zijn, waardoor deze installatie een perfecte aanvulling vormt op mechanische recycling.
‘Dit project is een duidelijk voorbeeld van het feit dat de plasticafvalcrisis alleen kan worden aangepakt door cross-industriële samenwerking’, zegt Jacco de Haas, Chief Commercial Officer Recycling Europe van Freepoint Eco-Systems. ‘De afvalstromen die nu in de verbranding belanden, gecombineerd met de expertise van Renewi en de nieuwe sorteerlijn, zullen de totale kunststofrecycling verhogen en volledig complementair zijn aan mechanische recycling.’