Dow Terneuzen en Dow Dordrecht zijn naar eigen zeggen de eerste gecertificeerde pelletproducenten in Nederland met de Operation Clean Sweep (OCS) duurzaamheidscertificering. Dat is een wereldwijd initiatief om te voorkomen dat plastic korrels in het milieu terechtkomen.

Ayşe Oben Şen Hoste, Site Logistics Operational Excellence Leader bij Dow, leidt dit initiatief vanuit Dow Terneuzen: ‘Plastic Europe en de vereniging van Europese kunststofverwerkers hebben een certificeringsstandaard ingevoerd om het belang van Operation Clean Sweep te benadrukken. Dit vereiste een audit door een externe organisatie in Terneuzen en Dordrecht. We moesten aantonen dat we aan diverse vereisten voldoen, zoals een trainingsplan voor medewerkers, gedetailleerde housekeepingprocedures, en een risicominimalisatieplan. We zijn trots te melden dat we nu de eerste gecertificeerde pelletproducenten in Nederland zijn met een Operation Clean Sweep duurzaamheidscertificering.’

Zo is er bijvoorbeeld in Terneuzen en op een Dow site in Duitsland een speciaal gesloten truck laadsysteem gemaakt om te voorkomen dat pellets gemorst worden tijdens de belading van een vrachtwagen. ‘We zijn dit op dit moment verder aan het testen en data aan het verzamelen. Uiteindelijk willen we dit voor al onze laadpijpen installeren om te kunnen beladen, zonder verdere verspilling’, licht Oben Sen Hoste toe.

Ook heeft Dow filterkorfjes geplaatst in de afvoerpunten om te voorkomen dat korrels richting de afvalwater treatment plant (Biox) drijven. Verder is er een filter geïnstalleerd in het regenwater kanaal van het Industriepark, zodat plastic het terrein niet via het regenwater verlaat. En zijn aanvullende methodes toegepast om de werkomgeving schoon te houden van plastic korrels, zoals speciale stofzuigers en veegmachines voor wegen en bermen.