De nieuwe FDCA Flagship Plant van Avantium in Delfzijl valt 26 miljoen euro duurder uit dan eerder verwacht. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan extra materialen die nodig zijn in verband met de elektriciteit en instrumentatie van de FDCA fabriek, evenals extra arbeid die nodig is om de installatie te voltooien. In de fabriek – die in het vierde kwartaal van start gaat – worden op grote schaal grondstoffen voor plantaardige plastics worden gemaakt. De totale investeringen worden nu geschat op 175 miljoen euro, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Avantium ging na het nieuws woensdag zo’n 10 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium: ‘We zien de opstart van de Flagship Plant als de belangrijkste mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf, omdat het ’s werelds eerste FDCA-fabriek zal zijn en het de commerciĆ«le lancering van PEF, ons 100% hernieuwbare en circulaire plastic materiaal, mogelijk zal maken.’

Hernieuwbare polymeren

De kritische mechanische systemen van de nieuwe fabriek in Delfzijl zijn inmiddels succesvol geĆÆnstalleerd, zoals de ‘Sugar Dehydration-unit’. De elektrische en instrumentatiewerkzaamheden voor de Oxidation- en Purification-units zijn bijna voltooid. De kantoren en het analytisch laboratorium zijn ook gebouwd en ingericht.

In de eerste helft van 2024 is de werving van personeel voor de FDCA Flagship Plant afgerond. Het bouwteam heeft meerdere FDCA Flagship Plant-systemen overgedragen aan het operationele team van Avantium FDCA Flagship Plant. Samen met engineeringpartner Worley en verschillende onderaannemers heeft Avantium de bouw op een veilige manier uitgevoerd: tot nu toe zijn er meer dan 800.000 manuren uitgevoerd zonder ‘Lost Time Incidents’, wat staat voor een periode waarin geen werkgerelateerde incidenten of verwondingen hebben plaatsgevonden die hebben geleid tot verloren werktijd.

In juli 2024 ging Avantium een ā€‹ā€‹strategische samenwerking aan met textielvernieuwers Auping, Monosuisse en Antex, met als doel PEF-gebaseerde garens te ontwikkelen voor circulaire matrassen voor Auping.

Vanuit een regelgevend perspectief hebben de autoriteiten in China in mei 2024 de chemische registratie voor FDCA goedgekeurd, wat betekent dat FDCA nu in grotere volumes naar dit land kan worden geĆ«xporteerd. Avantium heeft al FDCA- en PEF-goedkeuringen in Europa, de VS, Zuid-Korea en Japan. Kleine volumezendingen van FDCA of PEF naar andere regio’s zijn ook mogelijk, aangezien de meeste landen vrijstellingen voor kleine volumes of verminderde registratievereisten voor deze zendingen hebben ingesteld. ‘De registratie van FDCA en PEF in andere interessante regio’s is een continue activiteit bij Avantium om de globalisering van de producten te waarborgen’, meldt het bedrijf.