De ministers Heinen van Financiën en Hermans van Klimaat en Groene Groei willen dat private investeerders de kosten gaan dragen voor de investeringen die nodig zijn in het elektriciteitsnet in Duitsland – dat onder het beheer van TenneT valt. Het denkt daarbij aan een onderhandse uitgifte van aandelen of een beursgang. Tot die tijd verstrekt het kabinet een aanvullende lening van 2 miljard euro voor 2025 en 17 miljard euro voor 2026.

Om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken heeft TenneT kapitaal nodig, voor investeringen in Nederland en Duitsland. Het kabinet wil voor het Duitse deel in beginsel geen Nederlands belastinggeld gebruiken. Daarom willen de ministers private investeerders in TenneT Duitsland laten deelnemen. De komende maanden voeren de bewindsvoerders hierover gesprekken.

Verkoop


Eerder dit jaar werd bekend dat een deal voor de volledige verkoop van Tennet Duitsland aan de Duitse staat geen optie meer was nadat Duitsland aangaf daar van af te willen zien. Het kabinet is voornemens om zelf zorg te blijven dragen voor de financiering van TenneT Nederland en over de vorm hiervan in het voorjaar van 2025 een besluit te nemen.

Om de periode tot aan de implementatie van structurele oplossingen te overbruggen, verstrekt het kabinet het bedrijf een aanvullende lening van 2 miljard euro voor 2025 en 17 miljard euro voor 2026. Voor 2024 en 2025 waren al bedragen van respectievelijk 13 en 12 miljard euro beschikbaar gesteld.

Deze lening is nodig om TenneT en de markt zekerheid te geven om verder te gaan met de noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsnetwerk, waardoor plannen de komende twee jaar uitgevoerd kunnen worden. De ministers hopen zo snel mogelijk structurele oplossingen voor de financieringsbehoefte te vinden, zodat TenneT geen gebruik hoeft te maken van de aanvullende lening.