TenneT heeft in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst 30 procent méér geïnvesteerd in netuitbreiding en -onderhoud dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er 4,6 miljard euro geïnvesteerd, vooral vanwege hoge investeringen in TenneT’s 2 GW offshore programma en verschillende onshore projecten. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de netbeheerder.

TenneT verhoogde het tempo van de werkzaamheden om netcapaciteit voor klanten te realiseren en het elektriciteitsnet voor te bereiden op het duurzame energiesysteem van de toekomst. ‘Gesterkt door de verhoogde investeringen in infrastructuur heeft TenneT in de eerste helft van 2024 een hoge beschikbaarheid van het net weten te handhaven, waarmee – ook in tijden van intensieve werkzaamheden aan de hoogspanningsnetten en netuitbreidingen – een belangrijke bijdrage is geleverd aan de leveringszekerheid van elektriciteit. TenneT blijft vastberaden om, samen met partners, netcapaciteit voor klanten te leveren door het net sneller (uit) te bouwen en beter te benutten’, meldt de netbeheerder in een toelichting.

Nieuwe infrastructuur

Manon van Beek, CEO van TenneT: ‘Om de klimaatdoelstellingen van 2030, 2045 en 2050 te halen en aan de directe behoeften van onze klanten te voldoen, faciliteren we de elektrificatie van industrie, bedrijven, woningen, ziekenhuizen en openbaar vervoer door nieuwe infrastructuur te leveren. Volgens plan zullen we onze investeringen in uitbreiding en onderhoud van het netwerk op land en op zee in 2024 verder opschalen. De halfjaarcijfers laten zien dat we goed op weg zijn.’

‘De energietransitie vereist een hoge mate van acceptatie en ruimte om te bouwen. Dit blijft een kritiek punt en we zullen nog nauwer samenwerken met nationale en regionale overheden om tijdig ruimte beschikbaar te hebben. Tot die tijd moeten we samen met onze klanten werken aan flexibiliteitsoplossingen, zodat we de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk kunnen gebruiken en delen. Naast acceptatie is betaalbaarheid een belangrijk en complex onderwerp waar we onze aandacht op moeten richten, omdat de investeringen in de komende twee decennia ook bedoeld zijn voor de generaties na ons. Niet investeren in het elektriciteitsnet is geen optie; de maatschappelijke en economische kosten van netcongestie, redispatch en geen toegang hebben tot elektriciteit zijn veel hoger dan de vereiste netinvesteringen.’

Duitsland

‘Hoewel ik de beëindiging van de onderhandelingen over de volledige verkoop van TenneT Duitsland aan de Duitse staat betreur, blijft TenneT volledig gecommitteerd aan de investeringsagenda in Nederland en Duitsland, die 160 miljard euro bedraagt voor de komende 10 jaar’, zegt TenneT’s CFO Arina Freitag. ‘De verwachting na de eerste zes maanden van 2024 is dat we onze investeringsdoelstelling van 10 miljard euro in 2024 gaan halen met goede voortgang in projecten zowel op land als op zee.’

De onderliggende omzet daalde in het eerste halfjaar van 2024 met 744 miljoen euro tot 4,05 miljard. Wel steeg de operationele winst met 72 miljoen tot ruim 1 miljard. Er werden bijna 600 FTE toegevoegd aan de workforce.

Projecten

TenneT verwacht de komende tien jaar bijna 700 infrastructuurprojecten uit te voeren. Deze omvatten netuitbreidingen, vervangingsinvesteringen, aansluitingen voor offshore windparken en reconstructies. Ook in Duitsland hebben de vier Duitse netbeheerders hun Netontwikkelingsplan (NEP) 2037/2045 gepresenteerd aan het Bundesnetzagentur (BNetzA). Het huidige NEP bevat scenario’s voor de jaren 2037 en 2045 en beschrijft voor het eerst een elektriciteitsnet voor een klimaatneutraal energiesysteem.

Een greep uit de projecten:

  • Met de start van de bouw van de tweede van vier converters bij Brunsbüttel is belangrijke vooruitgang geboekt met SuedLink, de langeafstands-gelijkstroomverbinding op het vasteland in Duitsland.
  • TenneT heeft de eerste bouwvergunning voor het Beierse deel van SuedOstLink verkregen. Deze gelijkstroomverbinding maakt de transmissie van duurzame energie van het noorden en oosten naar het zuiden van Duitsland mogelijk.
  • TenneT heeft een belangrijke stap vooruitgezet in zijn 2 GW-programma met de start van de productie van kabels voor twee van de nieuwe offshore verbindingen van 2 GW, BalWin4 en LanWin1. De nieuwe 525 kV-kabels maken het mogelijk om 2 GW gelijkstroom met lage verliezen over lange afstanden te transporteren.
  • In mei werd het onderstel van het transformatorplatform Hollandse Kust (west Beta) geïnstalleerd. De topside wordt volgend jaar geïnstalleerd. Het verbindingssysteem zal het RWE/OranjeWind windpark aansluiten dat de komende jaren wordt gebouwd.
  • Om het huidige net beter te benutten, past TenneT Dynamic Line Rating toe op zowel 380 kV- als 110-150 kV-verbindingen, een slimme technologie die tot 30 procent meer transportcapaciteit oplevert op een toenemend aantal verbindingen.
  • Om de netcapaciteit te vergroten, het net efficiënter te gebruiken en congestie tegen te gaan, kondigde de provincie Utrecht samen met TenneT en regionaal netbeheerder Stedin een reeks nieuwe netversterkende maatregelen aan, zoals netbewust laden van elektrische voertuigen, net-efficiënte installaties in bestaande gebouwen en inzet van regelbare energieopwekking.
  • Om de uitstoot van projecten tijdens de bouw te verminderen, heeft TenneT groene waterstof gebruikt voor boringen bij de aanleg van een nieuwe hoogspanningslijn tussen hoogspanningsstation Woensdrecht en Bergen op Zoom. Ook maakt TenneT tunnels voor kabelsystemen met volledig elektrisch aangedreven boorinstallaties.