WarmtelinQ en Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam hebben een grond-leasecontract gesloten voor een terrein van ongeveer 6500 vierkante meter op het terrein van Shell aan de Vondelingenweg in de Rotterdamse haven. Deze lokatie wordt een knooppunt waar warmteleidingen van zowel het Botlekgebied als het Pernisgebied gekoppeld kunnen worden aan leidingen van WarmtelinQ-tracé Vondelingenplaat-Vlaardingen.

WarmtelinQ, een energietransitieproject van Gasunie, legt een warmtetransportnet aan van de Rotterdamse haven naar Den Haag en Leiden om woningen met restwarmte uit de industrie te kunnen verwarmen. De bedrijven in Botlek en Pernis krijgen nu de mogelijkheid om zich als bron aan te sluiten om warmte te leveren. WarmtelinQ berekende dat de industrie haar CO2-uitstoot hierdoor jaarlijks met zo’n 180 duizend ton kan reduceren.

WarmtelinQ realiseert op de Shell-lokatie belangrijke transportsysteemfuncties om de druk in het totale systeem op het juiste niveau te kunnen houden. Daarnaast komen er voorzieningen van warmtebedrijven om de door hen benodigde warmte via de leiding van WarmtelinQ te transporteren naar de stadswarmtenetten. WarmtelinQ heeft in de afgelopen periode samen met Shell al diverse activiteiten uitgevoerd om de grond geschikt te maken. Zo is de aanwezigheid van ondergrondse objecten als leidingen en kabels in kaart gebracht en waar nodig zijn deze verplaatst.

De aanleg van het warmtenet-tracé Vlaardingen – Den Haag wordt naar verwachting in 2025 afgerond. Het tracé Vondelingenplaat – Vlaardingen volgt naar verwachting in de zomer van 2026 en tracé Rijswijk – Leiden is naar verwachting eind 2027 operationeel.