Perpetual Next mag in Moerdijk groen gas gaan produceren. Vorige week kreeg het bedrijf de vergunning om de benodigde aanpassingen aan haar fabriek te doen. Dankzij deze vergunning komt Perpetual Next bovendien in aanmerking voor een Europese subsidie om de aanpassingen te bekostigen. De onderneming verwacht in het voorjaar van 2025 het eerste groene gas te kunnen produceren in Moerdijk.

Momenteel produceert Perpetual Next in Moerdijk biogas, dat het maakt door reststromen uit de voedselverwerkende industrie te vergisten. Het bedrijf levert daarmee geproduceerde elektriciteit aan het openbare net en de warmte via een warmtenet aan lokale bedrijven. Door de output een upgrade te geven naar groen gas, wordt de fabriek duurzamer en de keten efficiƫnter.

Perpetual Next heeft naar eigen zeggen lang moeten wachten op deze vergunning. Het bedrijf kan nu beginnen met de aanpassingen. Zodra deze zijn afgerond, begin 2025, kan het groen gas gaan produceren. De totale capaciteit wordt zoā€™n 6 miljoen kubieke meter per jaar, waarmee Perpetual Next Ć©Ć©n van de grotere producenten van groen gas wordt.

Polen

Perpetual Next is niet alleen actief in Nederland. Polen is Ć©Ć©n van de groeimarkten voor het bedrijf. Er is volgens de onderneming grote belangstelling van Poolse ondernemingen en stadsbesturen die op zoek zijn naar een alternatief voor aardgas. De Poolse dochtervennootschap van Perpetual Next heeft inmiddels onder meer een joint venture met een gemeente en de grootste vuilstortondernemingen aldaar voor de productie van groen gas. Ook zijn er plannen om in Polen een vergelijkbare fabriek zoals in Moerdijk te bouwen.

Volgens de European Biogas Association produceert Europa momenteel 21 miljard kubieke meter biogas en biomethaan. De verwachting is dat die tegen 2030 oploopt tot 35-45 miljard kubieke meter en teven 2050 vervijfvoudigt tot 167 miljard kubieke meter.