ArcelorMittal Gent en Mitsubishi Heavy Industries (MHI) werken samen met het klimaattechnologiebedrijf D-CRBN aan het testen van een nieuwe technologie. Met deze technologie kan opgevangen kooldioxide (CO2) van de fabriek van ArcelorMittal worden omgezet in koolmonoxide dat kan worden gebruikt bij de productie van staal en chemicaliën.

Het is de eerste industriële test van de plasmatechnologie van D-CRBN die is ontworpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Deze nieuwe test is een uitbreiding van het proefproject voor koolstofafvang met behulp van technologie van Mitsibushi Heavey Industries.

D-CBRN

D-CRBN, een Antwerps bedrijf, heeft een technologie ontwikkeld die plasma gebruikt om kooldioxide om te zetten in koolmonoxide. Met behulp van hernieuwbare elektriciteit wordt het plasma gebruikt om de koolstof-zuurstofverbinding te verbreken, waardoor CO2 wordt omgezet in koolstofmonoxide. Deze koolstofmonoxide kan een deel van de cokes of metallurgische kolen die in hoogovens worden gebruikt vervangen of aangewend worden als basisingrediënt in de Gentse Steelanol-fabriek, voor de productie van chemicaliën of alternatieve brandstoffen.

Het D-CRBN-proces vereist zeer zuivere CO2 die kan worden geleverd door MHI’s koolstofafvanginstallatie die momenteel wordt gebruikt voor het afvangen van hoogovenuitlaatgassen en uitlaatgassen van de herverhittingsoven van de warmwalserij in Gent.

Op 1 juli werd een pijpleiding tussen de afvanginstallatie voor koolstof van MHI en de installatie van D-CRBN aangesloten. De industriële pilot is een belangrijke fase in het testen van de technologie van D-CRBN, om er zeker van te zijn dat eventuele onzuiverheden  die tijdens de staalproductie wordt geproduceerd, geen nadelig effect hebben op het proces- en productgas.

Decarbonisatie

ArcelorMittal volgt een aantal decarbonisatieroutes om zijn klimaatdoelstellingen te halen, waaronder een vermindering van de CO2-uitstoot van ArcelorMittal Europa met 35% tegen 2030. Een van deze routes is Smart Carbon-staalproductie, waarbij circulaire koolstof wordt gebruikt in de hoogoven, koolstofafvang en -opslag (CCS) of -gebruik (CCU).

Gill Scheltjens, CEO bij D-CRBN, zei in een reactie: “Het elektrificeren van staalproductie is een uitdaging, maar het proces van D-CRBN, waarbij CO2-emissies worden gerecycled tot CO, biedt een kosteneffectieve en schaalbare oplossing. Onze technologie kan bestaande hoogovens elektrificeren en koolstofvrij maken en het gebruik van kolen aanzienlijk verminderen. De omzetting van CO2 terug in CO voor de staalproductie zal de behoefte aan groene waterstof in de toekomst beperken en de kosten van emissievrije producten verlagen. Bovendien kan een deel van het geproduceerde CO als grondstof worden geleverd aan naburige chemische bedrijven.

Foto: D-CRBN