In het kader van het staatsbezoek van het Belgische Koningspaar aan Duitsland hebben de CEO’s van Fluxys, OGE en Wintershall Dea een samenwerkingsovereenkomst getekend voor CO₂ transport. De drie bedrijven plannen de aanleg van een grensoverschrijdende pijpleiding voor het transport van CO₂ om dit vanuit Duitsland naar België te exporteren. Met OGE tekende Fluxys ook een overeenkomst voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende waterstofinfrastructuur. 

Fluxys Belgium, Wintershall Dea and OGE gaan samenwerken aan het transport van CO₂ vanuit de  industriegebieden in Zuid-Duitsland naar de Belgische CO₂-exporthubs die momenteel worden ontwikkeld. Van daaruit wordt de CO2 geëxporteerd voor permanente opslag in reservoirs in de Noordzee.

Fluxys en OGE zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de infrastructuur om de CO₂ te transporteren via pijpleidingen in respectievelijk België en Duitsland. Wintershall Dea zal potentiële klanten betrekken bij de ontwikkeling van het netwerk. Wintershall werkt naast Fluxys ook met Open Grid Europe aan de ontwikkeling van een infrastructuur voor CO₂-transport. Fluxys wil een open-access CO₂-infrastructuur on

samenwerking OGE Fluxys Wintershall
Samenwerking OGE Fluxys Wintershall

twikkelen. De Belgische netbeheerder geeft aan dat sterke partnerships onontbeerlijk zijn voor de ontwikkeling hiervan. De Belgische backbone verbindt niet alleen de industrie in Duitsland, maar is ook bedoeld voor de Belgische industrie. De Fluxys-infrastructuur moet tegen 2030 de capaciteit hebben om 30 miljoen ton CO₂ te vervoeren.

European Hydrogen Backbone

Fluxys en OGE plannen verder om een grensoverschrijdende waterstofverbinding aan te leggen tussen België en Duitsland ter hoogte van Eynatten. Fluxys en OGE streven ernaar om deze in 2028 te voltooien. De samenwerkingsovereenkomst bepaalt de verdere stappen voor de ontwikkeling van de interconnectie als onderdeel van de “European Hydrogen Backbone”.