De Duitse overheid heeft gisteren de aanleg van het ‘core network’ voor waterstof goedgekeurd. De aanleg van dit netwerk is een essentieel onderdeel van de Duitse nationale waterstofstrategie. Het hoofdnet zal de belangrijkste Duitse waterstofproducerende regio’s en afnemers met elkaar verbinden.

Het gaat hierbij om verbindingen tussen belangrijke industriegebieden, opslagfaciliteiten, energiecentrales en import-corridors. Duitsland plant om dit netwerk in 2032 in gebruik te nemen.
In totaal wordt het hoofdnet ruim 9.000 kilometer lang. Voor 60 procent van het waterstofnetwerk worden bestaande aardgasleidingen aangepast. De totale investering voor het core network wordt door de Bundesnetzagentur op 18,9 miljard euro geschat.

Met de goedkeuring kunnen de netwerkbeheerders nu stapsgewijs de infrastructuur gereed maken voor waterstoftransport. De eerste leidingen zullen volgend jaar worden geconverteerd.
Het core network is de eerste stap in de realisatie van een nationale waterstofinfrastructuur. Het hoofdnet zal de toekomstige waterstofclusters in Duitsland met elkaar verbinden. Dat gaat bijvoorbeeld om industriële sites of business parks. Bij de aanleg van het netwerk wordt ook rekening gehouden met de aansluitpunten met de buurlanden, waaronder Nederland.