In de rubriek Kort Nieuws vandaag subsidie voor NextGen Demo, investeringen voor elektrolyserfabrieken en in een nieuwe chemische recyclingfabriek voor afvalplastics in Duitsland. Daarnaast ook nieuwe samenwerkingen, tussen AkzoNobel en Relement en tussen TNO en Elcogen en twee prijzen voor innovatieve bedrijven.

  • NextGen Demo, de innovatiehub die deel uitmaakt van de circulaire hotspot NextGen District in het hart van de Antwerpse haven, ontvangt in totaal 2 miljoen euro subsidie. 750 duizend euro komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 1,25 miljoen euro uit het Vlaamse Fonds Innovatie & Ondernemen. NextGen Demo gebruikt de bijdragen om een deel van de opstartfase te financieren. De hub biedt ruimte en ondersteunende diensten aan demonstratoren om nieuwe technologieĆ«n en circulaire demoprojecten die het labo ontgroeid zijn, op grotere schaal en in een industriĆ«le omgeving te kunnen testen alvorens over te gaan tot commercialisering. Er is plaats voor tien projecten die na de testfase kunnen opschalen richting de rest van NextGen District of een andere locatie binnen of buiten de haven en daarmee plaats maken voor nieuwe bedrijven zodat er een continue stroom van innovatie is. Begin 2025 zou NextGen Demo operationeel moeten zijn.

 

  • John Cockerill en haar dochteronderneming John Cockerill Hydrogen hebben 230 miljoen euro aan investeringen opgehaald bij energietechnologiebedrijf SLB en de Belgische investeringsmaatschappijen SFPIM en Wallonie Entreprendre (WE). John Cockerill wil de investering gebruiken om op verschillende strategische lokaties grote fabrieken voor de productie van hoge druk alkaline elektrolysers te bouwen. John Cockerill richt met SLB een strategisch partnerschap op om de productie van nieuwe generatie alkaline elektrolysers te versnellen. In november 2023 richtte John Cockerill al een vergelijkbare joint venture op met Technip Energies, Rely genaamd.

 

  • AkzoNobel en Relement hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De twee bedrijven onderzoeken samen of het bio-MPA van Relement toegepast kan worden in coatings van AkzoNobel. En wat de toepassing betekent voor de prestaties van de coatings. De twee bedrijven gaan ook kijken hoe ze dit partnerschap verder kunnen uitbreiden.

 

  • Zepp.solutions, een scale-up die waterstof-brandstofcelsystemen ontwikkelt, heeft de Nieuwe Heldenprijs gewonnen voor de meest veelbelovende scale-up van de regio Rotterdam. Andere genomineerden waren Qlayers en Battolyser. Zepp.solutions werd in 2017 opgericht als een spin-off van het waterstofraceteam van de TU Delft, Forze Hydrogen Racing. Recentelijk haalde Zepp.solutions verschillende subsidies binnen (voor een totaal van 5 miljoen euro), waarmee ze de bouw van een productiefaciliteit in de metropoolregio Rotterdam wil bekostigen.

 

  • CirTec heeft de Lighthouse Award gewonnen voor ā€™s werelds eerste installatie om cellulose uit rioolwater terug te winnen. Cirtec bouwt deze bij de Net Zero Hub-rioolwaterzuiveringsinstallatie van Severn Trent in Strongford (VK). In het proces wordt de reststroom herbehandeld om biogas te produceren en vervolgens wordt de cellulosestroom gedroogd en gehygiĆ«niseerd om een verkoopbaar halffabrikaat te maken.

 

  • Pruvia gaat op de site in Leuna een commerciĆ«le installatie bouwen voor de thermo-chemische verwerking van afvalplastics. Het bedrijf heeft besloten om een nieuwe fabriek met een verwerkingscapaciteit van 35 duizend ton afvalplastic per jaar te realiseren, nadat de demonstratie-installatie positieve resultaten opleverde. Pruvia werkt nu aan de basic engineering van de nieuwe fabriek.

 

  • TNO en Elcogen uit Estland gaan samenwerken op het gebied van Solid Oxide Elektrolyse-technologie. De samenwerking is gesloten in het kader van het Europese IPCEI-programma. Elcogen en TNO werkten al eerder samen in diverse Europese projecten en binnen het VoltaChem Shared Innovation Program.

Beeld: NextGen District Haven Antwerpen