De Provincie Groningen verstrekt een lening van vier miljoen euro aan BioBTX voor de bouw van de nieuwe fabriekshal in Delfzijl. Het bedrag wordt gefinancierd uit de tijdelijke liquide middelen van de provincie.

In juni liet BioBTX weten dat het in Delfzijl een fabriek gaat bouwen waar het plastic reststromen omzet in aromaten. De fabriek krijgt een capaciteit om 20 duizend ton plastic afval om te zetten. BioBTX investeert in totaal 80 miljoen euro in de nieuwe fabriek. Deze investering wordt deels gefinancierd door 42 miljoen euro aan bedrijfskapitaal van aandeelhouders. De resterende financiering komt via leningen van het Polestar Circular Debt Fund en de provincie Groningen.

Dat de provincie Groningen een lening verstrekt aan een onderneming is vrij uitzonderlijk. Volgens gedeputeerde Emmens ‘laat dit project precies zien waar we met onze nieuwe economische visie naartoe willen. Groningen zet in op hightech industrie die bijdraagt aan een circulaire economie. Dat dit project bovendien door Groninger ondernemers is opgezet, draagt extra bij aan het verdienvermogen van de regio en toont hoe innovatief ons MKB is.’