De bouw van Project ONE van Ineos in Antwerpen vordert. Het bedrijf geeft in een update aan dat de cryogene ethaantank inmiddels is gerealiseerd.

De focus ligt in dit stadium nog op de ondergrondse en civiele werken, zoals funderingswerken, aanleg van ondergrondse leidingen, wegen en nutsvoorzieningen. Na de zomer zullen de bouwwerkzaamheden ook in de hoogte verder gaan, wanneer de modules aankomen en de fabriek kan worden opgebouwd.

Gedurende de afgelopen twee maanden werd een cryogene ethaantank gebouwd. Deze heeft een capaciteit van 197 duizend kubieke meter en is daarmee de grootste cryogene tank van Europa. De tank is vier keer groter dan die op de site in Zwijndrecht. Hij krijgt een doorsnede van honderd meter en wordt zon 45 meter hoog.

Ineos slaat in de tank de grondstof voor de kraker, ethaan op. Bij normale druk en temperatuur is ethaan gasvormig. Daarom wordt de tank gekoeld tot ongeveerd -95 °C. In mei is de betonnen buitenwand van de tank opgetrokken. Later dit jaar gaat het stalen dak erop en wordt de tank ook binnenin afgewerkt. Eind 2025 worden de werkzaamheden aan de tank afgerond.