Rockwool investeert in het terugdringen van de ammoniakuitstoot. Daartoe zijn diverse projecten geïdentificeerd waarvan het eerste deel inmiddels al is voltooid. Nu gaat Rockwool een innovatieve en verbeterde bindertechnologie implementeren waarmee de totale ammoniakemissie van de site met ongeveer tien procent zal dalen. Op korte termijn verwacht het bedrijf een verdere reductie van 5 tot 10 procent.

Door diverse optimalisaties en aanpassingen is de stikstofuitstoot van Rockwool in Roermond de afgelopen paar jaren al 20% gereduceerd. De introductie van deze nieuwe bindertechnologie is een complexe uitdaging en vergt significante investeringen in nieuwe installaties. De implementatie wordt uitgevoerd met steun van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en is ook mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van de provincie Limburg. De planning is dat de ombouw in de periode 2026-2027 gereed zal zijn.

Rockwool werkt aan een nieuwe bindertechnologie voor de overige producgten en kijkt ook naar nageschakelde technieken voor het afvangen van ammoniak. Beide projecten bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase maar het bedrijf hoopt deze de komende jaren te kunnen toepassen. De maatregelen moeten leiden tot een reductie van de ammoniakemissies van 75 procent.