Jeroen Kroes is toezichthouder en adviseur energie en duurzaamheid bij de Omgevingsdienst IJsselland. Hij is daarbij verantwoordelijk voor het controleren op energiebesparende maatregelen van bedrijven, het beoordelen van energiebesparingsonderzoeken, het geven van adviezen en het enthousiasmeren van bedrijven voor het verduurzamen van hun organisatie. Kroes is een van de kandidaten voor de verkiezing ‘Noordelijke Techniekheld van het Jaar‘.

Waarom heb je voor de techniek gekozen?

Techniek vond ik altijd interessant. Als klein kind zat ik al te sleutelen aan fietsen en brommers. Ik heb de zeevaartschool gedaan omdat ik later in de machinekamer van een schip wilde werken. Vervolgens heb ik de opleiding algemene operationele techniek gedaan. Daarna heb ik in diverse stages en functies gewerkt met koelmachines, perslucht, stoomketels, waterzuivering en andere installaties.

Wat zijn je werkzaamheden, hoe ziet je dag eruit?

Het kan zijn dat ik bijvoorbeeld een energiecontrole heb, die moet ik dan eerst voorbereiden. Zo’n controle bij een bedrijf duurt ongeveer twee uur en daarna moet ik het rapport uitwerken. Bedrijven zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Wij als omgevingsdienst controleren of bedrijven de milieuvoorschriften naleven en ik controleer dan met name op de voorschriften die betrekking hebben op het verduurzamen van het energiegebruik. Omdat ik zo’n twintig jaar in het bedrijfsleven heb gewerkt ken ik inmiddels beide kanten. Dit heeft als voordeel dat het gesprek makkelijker verloopt omdat ik weet waarover ik praat.

Wat maakt werken in de techniek of je vak speciaal?

Ik krijg er veel energie van om bedrijven te helpen met verduurzaming. Daarbij vind ik het razend interessant om te zien hoe de techniek binnen productiebedrijven werkt. Als ik dan zie hoe ze geld kunnen verdienen met energiebesparende maatregelen, vind ik het mooi om mensen daarvoor te enthousiasmeren. Er ligt nog heel veel besparingspotentieel in de markt.

Wat ga je de komende jaren doen?

Er komen alleen maar nieuwe maatregelen bij. Bedrijven zijn nu verplicht te investeren in maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar, dat wordt straks zeven jaar. Dus de lijst met verplichte maatregelen wordt alleen maar langer. Bedrijven weten niet altijd waar de besparingen zitten. Zo zie ik vaak dat er nog veel mogelijk is bij de juiste afstelling van installaties, het optimaliseren van persluchtinstallaties, het isoleren van appendages en nog steeds het vervangen van verlichting. Verder moet je ook in dit vak op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en volg ik momenteel een opleiding over waterstof.

Wat raad je jongeren die voor een schoolkeuze staan aan?

Het vak van toezichthouder is niet bij iedereen bekend, maar ook in dit werkveld kom je veel met techniek in aanraking. Bovendien is het zeer afwisselend. Ik adviseer daarom jongeren om tijdens een snuffelstage eens een keer mee te lopen met een toezichthouder van een Omgevingsdienst. Als je geïnteresseerd bent in techniek is dit echt een wereldbaan. Bedrijven zijn over het algemeen zeer enthousiast na je bezoek omdat ze direct op energiekosten kunnen besparen. Zo kan je hen een stapje extra laten zetten met verduurzamen.


Noordelijke Techniekheld van het Jaar

Kroes is één van de kandidaten in de verkiezing ‘Noordelijke Techniekheld van het Jaar, die op 19 september wordt uitgereikt tijdens het evenement Eemsdeltavisie24 in Delfzijl. De komende weken verschijnen er meerdere interviews met kandidaten op Industrielinqs, waarna de jury de finalisten bekendmaakt en er gestemd kan worden.