Evides Industriewater heeft een nieuwe deminwater- en zuiveringsstraat op het terrein van Yara Sluiskil in gebruik genomen. De installaties zorgen ervoor dat Yara meer water kan hergebruiken en dat er minder stikstof in het Kanaal van Gent naar Terneuzen geloosd wordt. Uit het afvalwater kan Yara mestkorrels maken.

Yara is in haar processen zeer afhankelijk van water. De helft van het waterstof dat het bedrijf gebruikt, wordt verkregen door middel van elektrolyse van water. Daarnaast is water nodig om vloeibare producten te maken zoals AdBlue of ammoniakwater. Ook gebruikt Yara water voor het koelen van de processen en stoom voor het verwarmen. Dankzij de nieuwe straten kan Yara duurzamer en flexibeler werken.

Maatwerkafspraken

Evides Industriewater maakt jaarlijks ruim vijf miljoen kubieke meter zuiver water voor Yara Sluiskil. Het water wordt uit drie bronnen betrokken, regenwater uit de Maas, geïnfiltreerd oppervlaktewater en restwater uit verschillende fabrieken op het terrein. Met de nieuwe zuiveringsstraat kan nog meer restwater verwerkt worden, tot ruim een derde van de totale hoeveelheid. Het verhogen van het hergebruik van restwater, en daarmee het verlagen van het gebruik van oppervlaktewater is één van de doelstellingen van de Maatwerkafspraken die Yara met de overheid sloot.

Minder stikstof lozen

Evides heeft de nieuwe deminwater- en zuiveringsstraat in samenspraak met Yara ontworpen, gebouwd en gefinancierd en neemt ook de dagelijkse bedrijfsvoering voor haar rekening. Naast de deminwaterstraat heeft Yara een zuiveringsstraat geïnstalleerd bij de nitraatfabrieken. Dankzij het plaatsen van nieuwe opslagtanks en ionenwisselaars kan meer restwater worden verwerkt en wordt er minder stikstof op het kanaal geloosd. Het afvalwater kan nu ook worden gebruikt om meststoffen te produceren. Het watergebruik wordt hierdoor met vijf procent gereduceerd.

Een bijkomend voordeel van de investeringen is dat er meer flexibiliteit ontstaat, waardoor productieprocessen in verschillende fabrieken op het terrein minder afhankelijk van elkaar worden.