De Duitse overheid reserveert de komende twintig jaar 16 miljard euro voor de bouw van vier gascentrales die kunnen worden omgebouwd tot waterstof-centrale. Op korte termijn zullen vier energiecentrales van 2,5 GW elk worden aanbesteed.

Duitsland heeft de ambitie om in 2030 80 procent van de energiebehoefte uit duurzame bronnen op te wekken. De centrales waar de regering nu subsidie voor goedkeurt moeten bestaande kolencentrales vervangen. Duitsland sloot vorig jaar zijn laatste drie kerncentrales. De nieuwe centrales dienen om in de energiebehoefte te voorzien als zonne- en windenergie niet voldoende zijn.

In Nederland maakte Engie haar Maxima-centrale in Lelystad al geschikt om tot vijftig procent waterstof mee te stoken. Dat bedrijf wil daarnaast op het terrein van de voormalige Centrale Gelderland een nieuwe hybride elektriciteitscentrale bouwen. Ook deze zal eerst op aardgas draaien en geschikt zijn voor waterstof. Daartoe zal de site op het nieuwe waterstofnetwerk worden aangesloten. Vanaf 2045 zou deze centrale CO2-vrije elektriciteit moeten produceren.

Critici stellen dat dit type energiecentrale een excuus is om aardgas te blijven verstoken. Ook is vooralsnog lang niet voldoende groene waterstof beschikbaar. Grijze waterstof wordt geproduceerd uit aardgas.

Op de foto de Maxima-centrale in Lelystad.

https://industrielinqs.nl/maxima-centrale-klaar-voor-waterstof-bijstook/