De H2Global Foundation heeft de eerste resultaten van de pilotveiling voor de import van groene waterstof naar Europa bekend gemaakt. Fertiglobe kwam als winnaar uit de bus van de veiling voor groene ammoniak. De veiling voor duurzame vliegtuigbrandstof (eSAF) eindigde zonder winnende biedingen. De veiling voor duurzame methanol loopt nog.

De eerste H2Global proefveiling voor hernieuwbare ammoniak wordt gefinancierd door de Duitse overheid. De winnende bieder, Fertiglobe, een strategisch partnerschap tussen ADNOC en OCI, zal beginnen met de productie van hernieuwbare ammoniak voor levering in Europese havens in 2027 voor een maximale contractwaarde van 397 miljoen euro.

Met dit resultaat verzekert Europa zichĀ  van een aanzienlijke aanvoer van hernieuwbare ammoniak, beginnend bij een potentiĆ«le 19.500 ton in 2027 en oplopend tot een totaal van 397.000 ton cumulatief in 2033.

De pilotveiling voor Lot 1 met betrekking tot hernieuwbare ammoniak werd eind 2022 gelanceerd. Er was interesse van meer dan 65 landen en uiteindelijk brachten 22 bedrijven en consortia een bod uit.

Lot 2 en 3

Lot 2 en 3 hadden respectievelijk betrekking op hernieuwbare methanol en e-duurzame vliegtuigbrandstof (eSAF). De veiling van eSAF eindigde zonder dat er een contract werd gegund. Als gevolg hiervan worden de fondsen van eSAF toegewezen aan het lopende Lot 2 voor hernieuwbare methanol. Dit geeft bieders de mogelijkheid om extra schaalvoordelen te realiseren.

Fertiglobe koopt hernieuwbare waterstof van Egypt Green Hydrogen in als grondstof voor de productie van hernieuwbare ammoniak in de bestaande ammoniakfabriek van Fertiglobe in Ain Sokhna. Fertiglobe, gevestigd in Abu Dhabi, is de grootste producent van stikstofmeststoffen in de MENA-regio en een pionier op het gebied van duurzame ammoniak. Egypt Green Hydrogen, gevestigd in de economische zone van het Suezkanaal, is een consortium tussen Scatec ASA, Fertiglobe, Orascom Construction, The Sovereign Fund of Egypt en de Egyptian Electricity Transmission Company.

Prijs

De pilotveiling stelde het eerste prijssignaal vast op een contractprijs van EUR 1.000 per ton (inclusief levering aan Europa) en een nettoprijs van EUR 811 per ton voor hernieuwbare ammoniak.

ā€˜Dit project versterkt niet alleen de energiezekerheid en duurzaamheid van Europa, maar ondersteunt ook duurzame economische ontwikkeling in Egypte, waar 273 MW aan hernieuwbare elektriciteitsopwekking zal worden gebouwd om Egypt Green Hydrogen, de leverancier van hernieuwbare waterstof voor Fertiglobe, van stroom te voorzienā€™, stelt Susana Moreira, uitvoerend directeur van de H2Global Foundation.