SSAB, LKAB en Vattenfall hebben in het Zweedse Luleå een ondergrondse afgedichte rotsgrot voor het opslaan van waterstofgas in gebruik genomen. Er start nu een testperiode van twee jaar. Deze HYBRIT testfaciliteit draagt bij aan de ontwikkeling van een fossielvrije waardeketen voor ijzer- en staalproductie.
Het consortium voerde eerder druktesten met water in de ondergrondse opslag uitom de mechanische stabiliteit, dichtheid en drukcapaciteit van de faciliteit te controleren. Vervolgens werd de opslag met waterstofgas gevuld tot een maximale werkdruk van 250 bar.
Eerste ter wereld
De ondergrondse rotsgrot is afgewerkt met een afdichtingslaag. Aardgas wordt al volgens dit principe – in zogeheten Lined Rock Caverns – opgeslagen. Voor waterstof is de testfaciliteit in Luleå de eerste ter wereld. In de testperiode wordt de opslag herhaaldelijk gevuld en geleegd.
De proefinstallatie heeft een inhoud van 100 kubieke meter. In een later stadium kan het nodig zijn om 100.000 tot 120.000 kubieke meter waterstofgas onder druk in een volledige opslag te houden. In dat geval kan er tot 100 GWh elektriciteit worden opgeslagen in de vorm van waterstofgas, wat voldoende is om een volwaardige sponsijzerfabriek drie tot vier dagen van stroom te voorzien.
De drie eigenaren, SSAB, LKAB en Vattenfal lanceerden het HYBRIT-initiatief in 2016. De waterstofopslag gaat een belangrijke rol spelen in de totale waardeketen voor de productie van fossielvrij ijzer en staal.