De Nederlandse overheid stapt via Energie Beheer Nederland (EBN) in als partner bij PosHYdon. Dit pilotproject heeft tot doel groene waterstof te produceren op een operationeel offshore gasplatform.

EBN is al partner in het Q13a-A platform waar de pilot plaatsvindt. Neptune Energy is operator van het platform. Het is de bedoeling dat PosHydon in de tweede helft van 2024 daadwerkelijk offshore groene waterstof zal produceren. In mei 2024 wordt de opstelling op land bij InVesta in Alkmaar getest.

De overheid neemt via EBN deel in het PosHYdon consortium vanwege het publieke belang van het project. Met de deelname garandeert EBN om de omvang van het project. Tevens wil het de geleerde lessen voor toekomstige projecten meenemen.

Bijmengspecificaties

In PosHYdon zijn drie energiesystemen op de Noordzee geïntegreerd: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. Het Q13a-A platform van Neptune Energy is het eerste volledige groen geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee. Het ligt circa 13 kilometer voor de kust van Scheveningen. De groene waterstof zal worden bijgemengd met het gas en via de bestaande gaspijpleiding richting de kust getransporteerd worden. Hiertoe heeft het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat de bijmengspecificaties verhoogd van 0.02% tot 0.5% waterstof. De 1 MW electrolyser zal het windprofiel van windpark Luchterduinen volgen.

Het PosHYdon-consortium bestaat uit: Nel Hydrogen, InVesta, Hatenboer, Iv-Offshore & Energy, Emerson, Nexstep, TNO, Neptune Energy, Gasunie, Noordgastransport, NOGAT, DEME, TAQA, Eneco en EBN.

Foto: Q13a-A platform Neptune Energy