HyNorth heeft het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland 2024 (IP2024) gepubliceerd. Het grootste aantal waterstofprojecten in het Noorden is gepland in de Eemshaven, gevolgd door Delfzijl. Hoewel de sector te maken heeft met vertraging, onder andere vanwege de fors gestegen kosten voor groene waterstofproductie, groeit het aantal plannen in de regio – mede dankzij de brede beschikbaarheid van middelen.

Sinds 2020 is HyNorth begonnen met het in kaart brengen van waterstofprojecten in Noord-Nederland. De organisatie ziet een duidelijk positieve ontwikkeling in het aantal projecten ten opzichte van 2020. Van 56 naar 81 projecten. De projecten beslaan de hele waterstofketen, van productie, via logistiek tot eindgebruiker. De vraag naar waterstof blijft wel achter op de geplande productie.

Kostprijs

René Schutte, directeur van HyNorth ziet dat de sector te maken heeft met vertraging, maar ‘er is een groeiend besef van de noodzaak tot versnelde actie en samenwerking in ketenontwikkeling.’ In de afgelopen jaren zijn vooral ook meer kleinere en lokaal gerichte projecten in ontwikkeling, aldus het rapport.

Eén van de aandachtspunten is de kostprijs van in Nederland geproduceerde groene waterstof. De kosten lagen in 2020 nog tussen de 3,5 en 5 euro. Nu is dat het veelvuldige hiervan. Daarom komt import van waterstof steeds nadrukkelijker in beeld als alternatief. Tegelijkertijd groeit het aantal geplande projecten, wat aangeeft dat de investeringsbereidheid er wel is, ondanks de toenemende onzekerheid.

Middelen

HyNorth wijst op de sterke punten van de regio, waaronder de aanwezigheid van zeehavens, de industrieclusters, het offshore wind potentieel, de nabijheid van de landelijke energie infrastructuur en de grootschalige opslag. Daarbij ontvangt Noord-Nederland veel middelen om het waterstofecoysteem vorm te geven. Het grootste deel van het nationale Just Transition Fund (JTF)- budget (47%) is aan Noord-Nederland toegewezen. Daarnaast hebben vier projecten uit Noord-Nederland het grootste deel van de

OWE-subsidie ontvangen (bijna €250 miljoen) voor vier waterstofprojecten: H2 Hollandia, Groengas Asset, RWE Eemshydrogen en VoltH2. HyNetherlands van Engie, gevestigd op het terrein van de Eemscentrale in Eemshaven, kreeg in 2023 subsidie toegewezen voor een 100 MW-elektrolyser.

Op de foto: H2M Eemshaven (Equinor/Linde)