Een voorstudie van kennis- en netwerkorganisatie New Energy Coalition (NEC) wijst uit dat waterstofproductie in de Eemshaven kan bijdragen aan nieuw economisch perspectief voor het IndustrieCluster Oost-Groningen. De bedrijven die in dit cluster samenwerken willen hun gasverbruik reduceren. De New Energy Coalition (NEC) komt tot de conclusie dat overstappen op lokaal geproduceerd waterstof de beste optie is.

Volgens de kennis- en netwerkorganisatie kan het IndustrieCluster Oost-Groningen met een overstap zelfs het eerste regionale waterstofcluster van Europa worden. NEC tekent wel aan dat hiermee hoge kosten gemoeid zijn. Ten eerste voor de aanleg van het benodigde waterstofdistributienet en ten tweede voor de technische aanpassingen in de bedrijven. De organisatie schat dat dit ongeveer 100 miljoen euro zal kosten. Naast deze investeringskosten zullen bovendien de operationele kosten toenemen omdat waterstof in de eerste periode meer kost dan aardgas. New Energy Coalition vindt daarom dat financiële ondersteuning vanuit de overheid noodzakelijk is.

IndustrieCluster Oost-Groningen is een samenwerkingsverband van 9 energie-intensieve bedrijven met 14 productielocaties in die regio die samen optrekken om te verduurzamen. Deelnemende bedrijven zijn Royal Avebe, Eska, Kisuma Chemicals, Nedmag, PQ Silicas, Smurfit Kappa, Solidus Solutions, Steenindustrie Strating en Wellness Pet Company NL. Andere bedrijven die hebben meegewerkt aan de voorstudie door New Energy Coalition zijn Equinor, ENGIE, RWE, Enexis, NorthGrid, EBN en DNV.